ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Sfântul Cuvios Ilarion este pomenit în calendarul creștin ortodox și în calendarul greco-catolic la data de 28 martie. 

Sfântul Ilarion a trăit pe vremea lui Leon Isaurul (717-741) și a fiului său Constantin Copronim (741-775).

A fost hirotonit preot și ales, încă din tinerețe, egumen al Mănăstirii Pelechit, de lângă Helespont, Asia Mică. Pentru viața sa curată s-a învrednicit de darul preoției și apoi a fost ales stareț al acelei Mănăstiri. Era un om chibzuit, înțelept și povățuia pe fiecare cu blândețe. La bunătatea și desăvârșirea lui sufletească Dumnezeu i-a adăugat puterea facerii de minuni

În timpul tulburărilor iconoclaste, călugării acestei mănăstiri au fost torturați, după ce li s-au incendiat chiliile, și duși cu forța în închisoare. Astfel, în timpul prigoanei împăratului iconoclast Leon Armeanul (813-820) împotriva cinstitorilor de icoane, un grup de ostași a pătruns în mănăstire și i-a chinuit pe monahi, pe unii dintre ei chiar omorându-i.

Sfântul Cuvios Ilarion și alți 42 de monahi, după ce au fost torturați, au fost exilați în Efes. Sfântul Ilarion a murit în acea temniță, mărturisind dreapta credință.