ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Sfântul Andrei Criteanul sau Sfântul Cuvios Mucenic Andrei din Insula Creta, cum mai este cunoscut, este pomenit în calendarul creştin ortodox şi în calendarul greco-catolic la data de 17 octombrie.

Sfântul Cuvios Mucenic Andrei Criteanul era originar din insula Creta din Marea Mediterană. A suferit moarte martirică din porunca împăratului iconoclast Constantin al V-lea (741-775), zis și Copronim, unul dintre împărații iconoclaști.

Sfântul Andrei, aflând de persecuția pornită împotriva creștinilor care apărau sfintele icoane, a părăsit mănăstirea sa și în timp ce împăratul se afla în zi de sărbătoare la Mănăstirea Mamant, a ieșit înaintea acestuia și l-a mustrat pentru chinurile la care îi supunea pe creștini.

A fost întemnițat imediat și a fost adus de două ori înaintea împăratului care a încercat prin tortură să îl facă pe Sfântul Mucenic Andrei Criteanul să apostazieze de la dreapta credință, fără reușită.

A fost osândit la moarte și în timp ce era târât prin oraș până la locul primirii sentinței, un eretic i-a tăiat picioarele cu o secure, iar Sfântul Cuvios Mucenic Andrei a murit pe loc.

Acest Sfânt nu trebuie confundat cu Sfântul Andrei Criteanul, Arhiepiscopul Cretei, autorul Canonului cel mare, ce se citeşte de două ori în Postul Mare. Acesta din urmă este sărbătorit de Biserica Ortodoxă la data de 4 iulie.