ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Sfântul Ierarh Leon, episcopul Cataniei, este pomenit în calendarul creștin ortodox și în calendarul greco-catolic la data de 20 februarie. 

Acesta s-a născut în Ravenna, un oraș situat la 270 de km spre nord-este de Roma, într-o familie de creștini evlavioși și a trăit în timpul împăratului bizantin Constans al II-lea (641-668). A primit o educație creștină și, datorită faptului că provenea dintr-o familie bogată, a studiat la școlile cele mai înalte ale vremii sale.

Tânăr fiind, a intrat în monahism închinându-și viața lui Dumnezeu. A fost ales episcop al Cataniei după trecerea la cele veșnice a episcopului Savin. În timpul episcopatului său a ridicat o biserică închinată Sfintei Lucia, protectoarea Luciei, și un locaș de cult în cinstea Sfinților 4o de Mucenici.

Supranumit de tradiție "făcătorul de minuni", Sfântului Leon i se atribuie o serie de fapte minunate printre care aruncarea în foc împreună cu un vrăjitor pe nume Eliodor.

Acesta făcea mult rău în cetatea Cataniei, în Sicilia, și fără de măsură a intrat chiar în biserica în care slujea ierarhul, jucând și spunând hule pentru a râde. Așa a fost prins de Sfântul Leon care l-a legat cu omoforul său (veșmânt bisericesc) și l-a dus într-un loc în care a fost aprins un foc mare. 

În acest foc a intrat Sfântul Leon împreună cu Eliodor și a stat până când vrăjitorul a ars de tot iar el a ieșit neatins.

Sfântul Leon a trecut la cele veșnice în jurul anului 780.