ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Atunci și minunatul Nicolae fiind la sobor, unul din cei 318 Sfinți Părinți, cu mare vitejie a stat împotriva hulelor lui Arie și împreună cu Sfinții Părinți a arătat dogmele credinței celei drepte și tuturor le-a făcut cunoscut cu adeverință.

Sfântul Nicolae, sărbătorit pe 6 decembrie, supranumit "Făcătorul de minuni", ocrotitorul celor săraci, este unul dintre cei mai populari sfinți ai creștinătății, numele lui fiind legat de dărnicie și compasiune, dar și de cadourile sau "nuielușa" pe care le pune în ghetuțele copiilor în ajun.

 Arhiepiscopul din Mira, cinstit de toată creștinătatea, Sfântul Nicolae apare ca o figură proeminentă, fiind ocrotitorul marinarilor, pescarilor, farmaciștilor, parfumierilor, dogarilor, copiilor, fetelor care urmează să se căsătorească, școlarilor, avocaților și al celor care suferă nedreptățit la judecată. Tot el îi protejează pe cei care fac comerț pe mare, motiv pentru care chipul său a fost așezat, de exemplu, pe stema Camerei de Comerț din Bari, Italia.

A fost un om de o foarte mare cultură teologică, o autoritate în domeniu și un om cu un profil moral model. Din acest motiv, adesea este pus alături de apostoli. Personalitatea sa cumulează trei elemente principale: ascetismul sirian, noblețea romană și inteligența greacă. Pentru marea sa bunătate a fost ales arhiereu, iar pentru dreaptă credință a fost prins și întemnițat împreună cu alți creștini, primind de la Dumnezeu darul facerii de minuni.

A trăit la sfârșitul secolului al III-lea - începutul secolului al IV-lea. S-a născut într-o familie bogată, în localitatea Patara, în provincia Lichia, din partea asiatică a Turciei de astăzi. Încă din copilărie a dovedit credință excepțională, iar în timpul tinereții s-a remarcat prin purtare aleasă, post, discernământ și viață duhovnicească intensă. A studiat la cele mai bune școli, unde s-a remarcat prin inteligență, iar în bisericile în care intra, uimea pe toți prin blândețe și noblețe sufletească. Întrucât unchiul său era episcop la Patara, Nicolae a stat o vreme la mănăstirea de acolo, unde a devenit preot.

Datorită minunilor pe care le-a făcut, Sfântul Nicolae este considerat ocrotitorul copiilor, în special al celor săraci, dar și al marinarilor, al brutarilor, al fetelor nemăritate și al celor acuzați pe nedrept. Sfântul Nicolae este serbat atât de Biserica Ortodoxă, cât și de cea Romano-catolică, la 6 decembrie, zi în care este și dezlegare la pește.


Moaștele Sfântului Nicolae sunt păstrate la Catedrala din Bari, în Italia, într-o criptă din care izvorăște un lichid incolor, numit "Mana" sau "Santa Mana". Potrivit tradiției, episcopul acestei eparhii amestecă acest lichid cu apă, îl binecuvinteaza și-l împarte credincioșilor.

La biserica Sfântul Gheorghe Nou din București, la kilometrul zero, se află o parte din moaștele Sfântului Nicolae. Totodată, multe lăcașuri de cult poartă numele Sfântului Nicolae.