Sfântul Mucenic Calinic este pomenit în calendarul creștin ortodox la data de 29 iulie. Acesta s-a născut în Cilicia (Asia Mică), într-o familie creștină.

Sfântul Calinic ajungând la vârsta bărbatului desăvârșit a văzut pe mulți care apostaziau de la credința creștină și se închinau idolilor. Pentru această cădere, Sfântul Calinic suferea mult și a ales să meargă prin orașe și sate și să propovăduiască cuvântul lui Dumnezeu.

A ajuns astfel și în orașul Ancira (azi Ankara), din Galatia. Aici, a fost prins și dus înaintea guvernatorului. În fața acestuia, Calinic a recunoscut că este creștin și că a venit să propovăduiască învățătura creștină. În fața unei astfel de mărturisiri, guvernatorul l-a supus unor chinuri cumplite.

După aceasta, chinuitorul a poruncit ca mucenicul să fie încălțat cu încălțăminte de fier, în care erau piroane ascuțite, și să fie dus în cetatea Gangra și acolo să fie ars în foc, fiindcă în acea cetate Sfântul Calinic întorsese mulți oameni la Hristos și voia ca aceia să-i vadă sfârșitul lui și să se teamă.

Deci sfântul, având în picioare încălțămintea cu piroane de fier, umbla ca și cum nu simțea durerea din rănirea picioarelor și cânta din psalmii lui David. Pe drum soldații care primiseră ordin să stea în spatele lui și să-l alerge au însetat foarte tare și l-au rugat să ceară de la Dumnezeul lui, Dumnezeul cel adevărat, să le dea apă.

Deoarece temperaturile erau foarte ridicate și nu exista nici o sursă de apă, Sfântul Calinic s-a rugat lui Dumnezeu și a izvorât apă dintr-o piatră, încât și-au potolit setea soldații care îl biciuiau.

Ajunși în Gangra, Sfântul Calinic a fost băgat în foc. Și-a făcut semnul crucii și rugându-se s-a culcat și și-a dat sufletul său lui Dumnezeu. După ce focul s-a stins creștinii din oraș au luat trupul mucenicului, nevătămat deloc de foc, și l-au îngropat.


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews