ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Sfântul Teodot este pomenit în calendarul creștin ortodox și în calendarul greco-catolic la data de 2 martie.

Acesta s-a născut în Galatia (Asia Mică), din părinți creștini și a trăit în timpul împăratului roman Licinius (307-323).

Propovăduitor al Sfintei Scripturi prin mai multe cetăți a ajuns și în insula Cipru, unde a fost hirotonit episcop în orașul Chirinei.

Sfântul a fost chemat în fața lui Savin, conducătorul insulei Cipru și a mărturisit pe Mântuitorul nostru Iisus Hristos. Refuzând să se lepede de Hristos, Sfântul Teodot a fost supus supliciilor și după aceea a fost întemnițat. După cinci zile a fost scos iarăși din temniță și supus chinurilor. A fost chinuit cu cruzime, până și piroane i s-au bătut în picioare, fiind silit de ostași să alerge așa.

În tot acest timp în care a fost torturat s-a rugat la Hristos Dumnezeu. Mulți din cei care au văzut o răbdare ca a lui și cuvintele ce curgeau ca mierea, au crezut în Hristos și își băteau joc de idoli, iar pe stăpânitorul la poruncile căruia era atât de rău chinuit un om îl ocărau și numele lui Hristos îl preamăreau.

Aflând de aceasta guvernatorul a poruncit ca iarăși să fie aruncat în temniță, căci zicea el să nu înșele poporul cu fermecătoarele lui învățături.

Sfântul Teodot a rămas în închisoare până în anul 313, an în care împăratul Constantin cel Mare a dat edictul de la Milan, act prin care toți creștinii întemnițați și-au recăpătat libertatea. După aceasta și-a reocupat scaunul episcopal și după încă doi ani de slujire în acest scaun și-a sfârșit viața.