ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Sfinții Apostoli Arhip, Filimon și soția sa, Apfia, sunt pomeniți în calendarul creștin ortodox și în calendarul greco-catolic la data de 19 februarie.

Sfântul Arhip a fost unul dintre bărbații apostolici care îl ajutau pe Sfântul Apostol Pavel la lucrul Evangheliei. Acesta a fost unul din cei șaptezeci de apostoli și a fost episcop în cetatea Colose din Frigia (Asia Mică) după sfârșitul Sfântului Epafrast, în timp ce Sfântul Apostol Pavel era întemnițat la Roma. De altfel, este numit de către Sfântul Pavel tovarăș de lucru, în Epistola sa către Filimon. 

Sfântul Filimon era un cetățean înstărit și totodată un creștin binecredincios din Colose. În casa lui se adunau creștinii din Colose și săvârșeau slujbele dumnezeiești. Mai târziu acesta a devenit episcop. Sfânta Apfia era soția sa.

Sfântul Pavel fiind eliberat l-a hirotonit episcop pe Filimon, iar acesta mergea prin cetățile Frigiei și prin alte locuri, propovăduind cuvântul lui Dumnezeu. În vremea sfinților apostoli unii episcopi erau episcopi cu scaun, adică aveau o reședință episcopală într-o cetate, iar alții erau episcopi fără scaun și mergeau prin sate și cetăți, propovăduind învățătura Mântuitorului Hristos. Filimon a păstorit ca episcop în cetatea Gaza din partea de miazăzi a Palestinei.

Apfia, soția lui, a rămas în Colose și îngrijea de creștinii din acea cetate. Casa lor nu era numai Biserică, ci și bolniță, adică spital și adăpostire pentru toți străinii. Însuși Sfântul Apostol Pavel a fost primit și îngrijit cu dragoste frățească. 

Toți cei trei sfinți au avut un sfârșit martiric, fiind uciși cu pietre în timpul împăratului Nero (54-68).

Venind vremea când în Colose era serbată zeița Artemida, toți cetățenii au fost chemați să se închine acesteia. Creștinii însă s-au adunat în casa lui Filimon, înălțând rugăciuni lui Dumnezeu. Aflând păgânii unde sunt creștinii, au dat năvală în casă și i-au omorât, iar pe Sfinții Arhip, Filimon și Apfia i-au dus în fața lui Androclis, mai-marele cetății. Acesta a poruncit ca cei trei să fie uciși cu pietre. Și așa, cei trei mărturisitori au primit cununa muceniciei.