ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Sfinții Mucenici Achindin, Pigasie, Aftonie, Elpidifor, Anempodist sunt pomeniți în calendarul creștin ortodox şi în calendarul greco-catolic la data de 2 noiembrie.

Aceşti sfinţi au trăit în Persia, în timpul împăratului Șapor II (310-379), care a declanșat o puternică prigoană împotriva creștinilor.

Achindin, Pigasie și Anempodist erau slujitori la curtea împăratului, creștini, propovăduitori ai Evangheliei. Din această cauză au fost pârâți la împărat care a poruncit să fie prinși și aduși la judecată. Mărturisindu-și cu îndrăzneală credința în Hristos, au fost supuși la chinuri. Prin răbdarea cu care suportau torturile, rămânând nevătămați, i-au adus la credința creștină pe mulți dintre cei care asistau la chinul lor, printre aceștia numărându-se și unul dintre călăi, Aftonie, și sfetnicul împăratului, Elpidifor.

Însuși mama împăratului a mărturisit că este creștină, atunci când a fost adusă înaintea fiului său pentru a da mărturie asupra numelui pe care acesta îl purta.

Împăratul a fost asemuit de către cei trei mucenici cu diavolii pentru ferocitatea cu care chinuia oamenii. "Au, doară, diavol sunt eu?", a întrebat mânios împăratul, iar Sfântul Mucenic Achindin a răspuns: "Și faptele tale și numele tău te arată a fi diavol, că lucrezi cele diavolești și numele tău se tâlcuiește — împăratul diavolilor...". (Viețile Sfinților)

Asupra tuturor, împăratul a pronunțat sentința de condamnare la moarte, fie prin tăierea capului — la cei mai mulți, printre care și Aftonie și Elpidifor — fie prin ardere de vii.

Astfel, regele le-a tăiat capetele Sfinţilor Aftonie şi Elpidifor şi altor 7.000 de creştini în frunte cu mama regelui.Sfinţii Achindin, Pigasie şi Anempodist au fost martirizaţi într-un cuptor ars în foc.