ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Mulțimi de credincioși, pelerini din protopopiatele Arhiepiscopiei Sibiului și din alte eparhii ale Mitropoliei Ardealului au participat vineri, 29 noiembrie, la slujba Privegherii oficiată în seara dinaintea hramului Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, ocrotitorul Transilvaniei, informează pagina web a Mitropoliei Ardealului

Slujba Vecerniei și Litia au fost oficiate de ÎPS Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, împreună cu un sobor de preoți și diaconi din care au făcut parte preoții de la bisericile din Sibiu, protopopi, preoți de la parohii din cele zece protopopiate ale Arhiepiscopiei Sibiului, stareți și monahi din așezămintele monahale din cuprinsul eparhiei.

Răspunsurile liturgice au fost date de corul studenților de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Sibiu, dirijat de pr. lect. univ. dr. Sorin Dobre.

După Vecernie și Litie, a urmat procesiunea prin centrul Sibiului cu icoana și moaștele Sfântului Ierarh Andrei Șaguna. Sfidând vremea ploioasă, jandarmii și militarii sibieni au purtat torțe aprinse și au însoțit soborul preoților și credincioșilor în procesiunea de pe străzile din inima orașului. 

Muzica a fost asigurată, în exteriorul catedralei, de o fanfară militară, de studenții Academiei Forțelor Terestre și de corul studenților teologi ai Academiei Andreiene. Pe lângă cântările religioase, au fost intonate și cântece patriotice precum „Deșteaptă-te, române!” și „Colindul Ardealului” (Tu, Ardeal!).

După încheierea procesiunii, IPS Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, a citit pe treptele catedralei rugăciunea de binecuvântare a pelerinilor, după care programul liturgic a continuat, în interiorul bisericii, cu slujba Utreniei.
 
Mitropolitul Andrei Șaguna, canonizat de Biserica Ortodoxă Română în octombrie 2011, a fost unul dintre cei mai importanți ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române din Ardeal din secolul al XIX-lea, a militat pentru drepturile românilor din Transilvania stăpânirii austro-ungare și a lăsat moștenire întreaga avere Arhiepiscopiei Sibiului, în „scopuri bisericești, școlare și filantropice”. Printre proiectele sale de suflet se numără: deschiderea la Sibiu a unei tipografii unde se tipăreau abecedare, cărți și istorioare biblice; întemeierea la 1853 a ziarului Telegraful Român, singurul cu apariție neîntreruptă până astăzi; reorganizarea învățământul teologic din Sibiu sub forma unui institut de teologie și pedagogie; deschiderea în Ardeal a 800 de școli primare confesionale și întemeierea gimnaziilor ortodoxe din Brașov și Brad (în epoca stăpânirii Imperiului Austro-Ungar). Andrei Șaguna a contribuit la înființarea ASTRA (Asociația Transilvană pentru Literatura Română și Cultura Poporului Român) și la planul construirii primei catedrale românești în interiorul zidurilor cetății Sibiului.
 
Înainte de trecerea sa la cele veșnice, pe 28 iunie 1873, marele mitropolit Andrei baron de Șaguna a rostit ultimul îndemn către românii lui dragi: „Fiți pe pace, aveți-vă bine, nu vă sfădiți!”.
 
Catedrala Mitropolitană din Sibiu, cu hramul „Sfânta Treime” (multe biserici din Ardeal purtau acest hram și în cinstea visului Unirii celor 3 provincii românești -n.r.), construită între anii 1902-1906 în interiorul zidurilor orașului, pe locul unei biserici grecești din 1797-1799, a fost sfințită pe 13 mai 1906, în Duminica Samarinencei, de mitropolitul Ioan Mețianu. În duminica de 1 Decembrie 1918, 1228 de delegați ai românilor din întregul Ardeal adoptă Rezoluția de la Alba Iulia, prin care se consfințește Unirea Transilvaniei cu Regatul României. Pe 29 octombrie 2011 are loc în Catedrala mitropolitană din Sibiu slujba de canonizare a Mitropolitului Andrei Șaguna.