ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Antropologul Vintilă Mihăilescu a murit în ziua de 21 martie 2020, au confirmat, pentru Agerpres, surse apropiate familiei.

Decesul său a fost anunțat, la 22 martie 2020, de redactorul-șef al revistei „Dilema veche”, Sever Voinescu, pe pagina de Facebook a publicației.

Antropologul Vintilă Mihăilescu, profesor universitar doctor, fost director al Departamentului de Sociologie din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative, s-a născut în 1951.

În 1974, a absolvit Facultatea de Psihologie a Universității din București, iar în anul 1993 a obținut titlul de Doctor în Psihologie, cu teza "Ungureni și pământeni. O analiză etnopsihologică”, conform Snspa.ro.

În perioada 1979-1990, a fost cercetător la Centrul de Cercetări Antropologice din București.

În 1990, a inițiat organizarea Societății de Antropologie Culturală din România (SACR), al cărei președinte a fost între 1994 și 2000. A fost membru al Societe des Europeanistes, cu funcția de secretar pentru Europa de Est.

Din 1998, a fost colaborator permanent la revista "Dilema Veche”, unde a semnat rubrica "Socio-hai-hui”. Începând cu același an și până în 2000, a fost editor-șef al Yearbook of the Romanian Society of Cultural Anthropology.

În anul 2000, a înființat la Facultatea de Științe Politice (SNSPA) cel mai longeviv și mai consecvent program de masterat în antropologie din România.

Membru în consiliul științific/director al: Center for the Study of Balkan Society and Culture (Graz), Ethnobarometer (Roma/Amsterdam), International Association of South-East European Anthropology (Londra) și South-East European Academic League (Sofia).

A avut numeroase burse de studii la Mission du Patrimoine Ethnologique. A fost profesor invitat la numeroase universități și centre de studii avansate din Canada, Franța, Belgia, Italia, Elveția, Austria, Germania, Bulgaria și Ungaria.

A fost directorul general al Muzeului Țăranului Român din București între 2005-2010.

În 2006, a fost decorat de președintele României cu Ordinul Național Serviciu Credincios, în rang de Cavaler, iar în anul 2007, cu Ordinul Meritul Cultural, în rang de Mare Ofițer.

De-a lungul carierei sale, Vintilă Mihăilescu a susținut numeroase conferințe, a publicat cărți valoroase și a scris sute de articole pe teme actuale ale societății românești.

Dintre lucrările sale menționăm: "Fascinația diferenței” (1999), "Socio hai-hui. O altă sociologie a tranziției” (2000), "Paysans de l’histoire” (coautor, 1992), "Vecini și Vecinătăți în Transilvania” (coordonator, 2002), "Socio hai-hui prin Arhipelagul România” (2006), "Antropologie. Cinci introduceri” (2006, 2007), "Etnografii urbane. Cotidianul văzut de aproape” (coordonator, 2009), "Sfârșitul jocului. România celor 20 de ani” (2010), "Scutecele națiunii și hainele împăratului. Note de antropologie publică” (2013), "Povestea Maidanezului Leuțu” (2013), "Fascinația diferenței. Anii de ucenicie ai unui antropolog” (2014).