ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


De doi ani, soprana Lavinia Cherecheș șlefuiește voci la Academia de Arte din Berlin și, mai nou, la Academia de Arte din Stockholm. Într-un interviu acordat jurnaliștilor de la ziarulromanesc.de ea dezvăluie drumul pe care l-a urmat spre acest succes răsunător.

Părinții săi sunt profesori de muzică în Cugir, unde a și locuit până la 18 ani. În 1993 a intrat la Academia de Muzică „Gheorghe Dima”, printre primii. 

Era studentă atunci când a susținut rolul Donnei Elvira din opera „Don Giovanni” de W. A. Mozart, pe scena Operei Române din Timișoara. „La acea vârstă, pentru mine totul era o emoție, o bucurie și un vis împlinit, acela de a fi pe scenă și a cânta cu o orchestră adevărată, într-o casă de operă atât de importantă din România. Nu pot descrie ce am simțit. Era un vis împlinit, însă era doar începutul”, mărturisește ea.

După ce a absolvit și Conservatorul, a plecat pentru o perioadă în America, unde a luat lecții de canto de la celebra Virginia Zeani, care-i este și mătușă. „Ea a fost inspirația mea. Mi-aș fi dorit să am măcar 10% din bunătatea, frumusețea, noblețea, eleganța, inteligența, modestia, înțelepciunea, vocea sa. Este o româncă din Solovastru, satul bunicilor mei. O ador”, mărturisește Lavinia Cherecheș.

După revenirea în țară, a primit invitații de la majoritatea filarmonicilor și caselor de operă din țară, dar și în străinătate, unde a susținut numeroase concerte. 
Lavinia Cherecheș  a început să predea în 1999, la Facultatea de Arte din Oradea, locul unde s-a format ca profesor și unde a avut primele rezultate, iar în urmă cu 8 ani a părăsit România și s-a mutat la Berlin. „A fost o decizie foarte grea de a pleca din țară, dar în același timp o decizie de a-mi dovedi mie că pot să evoluez și să fac mai mult în ceea de privește cariera mea pedagogică și cea de artist liric”, spune ea. „Începutul a fost foarte greu și cei care vin în străinătate știu exact despre ceea ce vorbesc. Aici mi-am dat seama care îmi sunt limitele și cât de puternică pot să fiu. Am reușit singură până în acest moment, eu, o fată simplă din inima Ardealului…”

Acum 2 ani a reușit să intre, prin concurs, la Academia de Arte din Berlin, iar în scurt timp a devenit și un profesor foarte căutat. Acum este doctor docent al Academiei de Arte. 
„Bucuria este fără margini când văd ca un student care avea probleme mari cu vocea ajunge să cânte la Metropolitan Opera, Scala di Milano, Deutsche Oper Berlin și multe alte case de operă importante din lume. Totul se reduce la un cuvânt: muncă. În spatele acestor succese nu există decât multă muncă, seriozitate, ambiție, modestie și înțelepciune”, mărturisește  Lavinia Cherecheș.

Spune despre ea că este un profesor exigent. „Exigența nu înseamnă răutate, ci dorința ca acel student să reușească. Nu fac nimic pentru prestigiul meu, ci pentru bucuria din sufletul studentului. Nu doresc decât ca, la sfârșitul orei, studentul să-mi spună că a înțeles și să constat în ora viitoare că într-adevăr așa este. Virginia Zeani avea o vorbă: «Dacă eu nu cer, studentul nu dă». Și cred că este foarte adevărat. Foarte mulți profesori spun că vocea vine cu timpul. Eu spun că vine cu tehnica și timpul doar așază vocea în corp, pregătind-o pentru repertoriul tipic vârstei.”

Printre studenții de la Academia de Arte din Berlin nu există niciun român. „Îmi doresc ca într-un viitor apropiat să pot să fac ceva în acest sens. Am, în schimb, foarte mulți studenți români care vin din România și nu numai, pentru a lucra cu mine la Berlin. Vocile din România sunt minunate, iar școala de canto, foarte bună”, spune ea.

Germania a devenit a doua ei țară. „Țara aceasta m-a adoptat și până acum mi-a oferit atât de multe. Iubesc să locuiesc la Berlin, un oraș care nu încetează să mă surprindă zi de zi.” Dacă ar avea vreo putere, ar schimba la România „această autosuficiență care ne face să părem nepăsători. Aș schimba mândria și mediocritatea care există în foarte mulți și aș pune în locul lor conștiința, responsabilitatea și iubirea pentru sine și cel de lângă tine. Ar fi frumos să pot face asta…”

Citiți întregul interviu cu soprana Lavinia Cherecheș AICI