ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ateneul Sfântului Pantelimon organizează spectacolul de teatru „Osânda cărților” în Sala Media a Teatrului Național București, miercuri, 19 decembrie 2018, ora 12:00, pentru aniversarea Centenarului Marii Unirii și comemorarea eroilor care s-au jertfit în decembrie 1989, informează siteul parohiei Sfântul Pantelimon.

Realizarea unității naționale de la 1 decembrie 1918 și jertfa pentru libertatea, credința și demnitatea poporului român a eroilor din decembrie 1989 constituie un arc peste timp, ai cărei pilaștri sunt adânc înrădăcinați în credința românilor în Dumnezeu.  

Armata și Biserica au consfințit idealul de libertate și unitate națională exprimat cu fermitate de poporul nostru în aceste două momente istorice cruciale pentru România.  Un simbol al efortului comun al Armatei și Bisericii de încurajare morală a luptătorilor pentru recunoașterea valorii identitare românești și a respectului noilor generații față de înaintașii eroi ar putea fi reprezentat de imaginea preotului militar din Primul Război Mondial.

Printre preoții confesori ai Primului Război Mondial s-a numărat și părintele Crețu C. Gheorghe (1880-1956) de la parohia Sfântul Pantelimon-Foișorul de Foc și precursorul așezământului cultural „Ateneul Sfântului Pantelimon” de la această biserică bucureșteană. Înzestrat cu talent oratoric, putere de convingere și de mobilizare, părintele Crețu C. Gheorghe  a îngrijit soldații răniți, a organizat colecte de cărți și de alimente, încurajând moral și ajutând material pe luptătorii români pentru libertate și unitate națională, dar și populația din Basarabia. 
 
Ateneul Sfântului Pantelimon aniversează Centenarul Marii Unirii și comemorează eroii care s-au jertfit în decembrie 1989 prin omagierea personalității preotului militar Crețu C. Gheorghe, inițiatorul unei mișcări culturale intitulate în anul 1941 „Ateneul Sfântului Pantelimon” care a supraviețuit represiunii comuniste din România prin cult, adică prin valorificarea duhovnicească a „Acatistului Sfântului Pantelimon”.  
Spectacolul „Osânda cărților” va fi însoțit de o proiecție video despre părintele Crețu C. Gheorghe și o prezentare a „Jurnalului de front” scris pe parcursul Primului Război Mondial.
###
Sala Media a Teatrului Național București – situată foarte aproape de scena principală a luptei împotriva lui Ceaușescu în care au murit primii tineri călcați de TAB-uri în decembrie 1989, Piața Universității - este locul cel mai potrivit pentru a găzdui acest eveniment unic în tabloul spiritual-cultural-artistic al vremurilor prezente profund măcinate de instabilitate și lipsă de esență.

„Ateneul Sfântului Pantelimon” - prin programele pe care le-a dezvoltat în cei 10 ani de activitate constantă de la reînființare - a reușit să adune la un loc actori profesioniști care sunt pregătiți să devină vocea care vorbește societății civile din prezent, dar și urmașilor noștri, despre faptele bune și valorile anonime care se realizează permanent, dar care nu au încă posibilitatea să se facă cunoscute pentru a deveni o forță în slujba binelui.

Spectacolul constituie punctul de pornire într-o lecție de istorie despre care se vorbește prea puțin, dacă nu chiar deloc în contextul acesta în care anul 2018 este Anul comemorativ al făuritorilor Marii Uniri de la 1918 la nivelul Patriarhiei Române: cenzura comunistă a cărților și manualelor de istorie care cuprindeau harta României Întregite sau referiri la acest capitol din trecutul patriei noastre.

 Spectacolul de teatru „Osânda cărților” este un puzzle artistic format din actori profesioniști, (Simona Pandele, Răzvan Răduță, Ana Maria Carablais, Beatrice Rubică/Maria Ene, Axel Moustache și Andrei Ciopec - voce, precum și copiii David Tudor - voce și Dragoș Ene - voce) care prezintă perioade istorice din viața poporului român, respectiv Primul Război Mondial, Marea Unire și Perioada Comunistă, reflectate dramatic în viața unei familii tradiționale românești.

Proiectul se desfășoară cu sprijinul Primăriei Municipiului București prin ARCUB. Intrarea este liberă!