Statuia lui Iancu de Hunedoara, inaugurată lângă Belgrad de președinții Ungariei și Serbiei. „Crucea vorbește despre sacrificiul făcut de legendarul comandant pentru apărarea Europei”, a spus János Áder

O statuie a voievodului Iancu de Hunedoara a fost inaugurată luni în cartierul Zemun din Belgrad în prezența președintelui Serbiei, Aleksandar Vucic, și a președintelui Ungariei, János Áder, informează România Actualități și agenția maghiară de știri Hirado.hu
Ideea ridicării unei statui a lui Iancu de Hunedoara în capitala Serbiei a apărut încă din 2013, la inițiativa Cercului Batthyány al Profesorilor și cu susținerea Ministerului Afacerilor Externe și al Comerțului Exterior din Ungaria, respectiv al unei societăți maghiare nonprofit de Artă Creativă.
Statuia de bronz a lui Iancu de Hunedoara a fost realizată la Zemun, Belgrad, în baza proiectului sculptorului István Madarassy, artist distins cu premiul Kossuth. Ridicarea monumentului a costat circa 123.000 de euro. Statuia va fi îngrijită, în colaborare, de Consiliul Național Maghiar din Voivodina și de Primăria Belgrad. Pe soclul statuii se regăsesc inscripții în limba maghiară și sârbă.
„Iancu de Hunedoara și-a dedicat întreaga viață apărării patriei și gonirii armatelor otomane, iar după câștigarea bătăliei pe care a condus-o la Cetatea Belgradului (în Evul Mediu, n.r.), a putut urma epoca păcii și al reconstrucției”, a declarat luni președintele Ungariei, János Áder, în cartierul Zemun din Belgrad, cu ocazia inaugurării statuii lui Iancu de Hunedoara.
Președintele maghiar a explicat simbolismul Crucii și al Clopotului, obiecte aflate deasupra statuii lui Iancu de Hunedoara din Zemun, Serbia.
„Crucea vorbește despre sacrificiul făcut de legendarul comandant pentru apărarea Europei, iar Clopotul, despre cooperarea europeană și triumful sub conducerea lui Iancu de Hunedoara”, a subliniat președintele Ungariei.
Văzând faptele turcilor, cea mai mare dorință a lui Iancu de Hunedoara a fost de a-i goni din Europa, de a elibera Serbia și întreg teritoriul Balcanilor. Astfel, în vara anului 1456, când oștile turcești se apropiau de Cetatea Belgradului, Iancu de Hunedoara a sosit cu o flotă pe Dunăre la Zemun, în locul spre care acum privește statuia lui. „A venit să distrugă galerele flotei fluviale a turcilor. Șalupele sale au fost sprijinite de ostași sârbi. Prin câștigarea acestei bătălii, maghiarii și sârbii au deschis drumul către Belgrad”, a declarat președintele ungar János Áder, adăugând că, după victoria istorică de la Zemun, turcii nu au mai încercat să atace Belgradul timp de 65 de ani, fapt datorat miilor de soldați care și-au dat viața sub comanda lui Iancu de Hunedoara pentru apărarea cetății.
„Clopotele trase în fiecare zi, la prânz – la început doar pentru a chema lumea la rugăciune, iar mai apoi, ca recunoștință pentru victorie – reamintesc tuturor europenilor, deja de 563 de ani, de curajul eroismul, sacrificiul și credința lui Iancu de Hunedoara și a celorlalți apărători ai cetății”, a concluzionat președintele Ungariei, János Áder, în discursul de inaugurare a statuii lui Iancu de Hunedoara din cartierul Zemun al Belgradului.
La rândul său, președintele Serbiei, Aleksandar Vucici, a declarat: „Nu poate exista onoare mai mare pentru un comandant, decât aceea ca membrii mai multor națiuni să îl considere ca fiind unul de-ai lor, așa cum îl consideră atât sârbii, cât și maghiarii, pe Iancu de Hunedoara. Cel care i-a înfrânt pe turci a luptat pentru libertatea tuturor, a fost cel mai mare comandant al Evului Mediu”. Potrivit președintelui sârb, dorința lui Iancu de Hunedoara a devenit, până astăzi, realitate, sârbii și maghiarii ajungând să lupte împreună pentru scopuri și interese comune.
„Astăzi, pentru noi este important că națiunile se respectă și se ajută reciproc. Sunt fericit să văd drapelul Serbiei alături de cel al Ungariei, ambele sunt ale noastre, iar acest lucru va fi așa pentru
totdeauna (...) Trăiască prietenia dintre Serbia și Ungaria”, a declarat Aleksandar Vucici, președintele Serbiei.
După inaugurarea statuii lui Iancu de Hunedoara de la Zemun, cei doi șefi de stat au depus coroane de flori la monumentul victoriei de la Belgrad, aflat în fosta cetate, în Parcul Kalemegdan.
Potrivit agenției de presă maghiare, sârbii îl cunosc pe Iancu de Hunedoara sub numele de Jankó Sibinjanin, numele acestuia bucurându-se la sârbi de un respect cel puțin la fel de mare ca în rândul maghiarilor. Bătălia de la Belgrad, în cadrul căreia trupele maghiare care au apărat Belgradul de astăzi au înfrânt trupele sultanului turc Mahomed al II-lea, este numită în cărțile de istorie sârbești „lupta comună maghiaro-sârbă împotriva turcilor, condusă de către Iancu de Hunedoara”. Voievodul Transilvaniei a murit de pestă pe 11 august 1456 la Zemun, astfel încât statuia acestuia ridicată pe malul Dunării ccomemorează nu numai bătălia de la Belgrad, ci și întreaga viață a comandantului.
Donează pentru ActiveNews!
ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.
Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.
ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.
De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.
Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.
ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.
De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!

RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei) | RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)
Pe același subiect

După ce au ”pierdut” Coiful Dacic, olandezii vor și sculpturile lui Brâncuși

Mort subit după vaccin, în floarea vieții - a debutat post-mortem...

Av. Florentin Țuca: Roagă-te, mănâncă, luptă și repetă

Un Chip al Luminii : Nil Dorobanțu - De unde vii Sfinte Desculț? De la Hristos. Și unde te duci? La Hristos

Luminița Arhire: CAREU DE INTELECTUALI CU DANILEȚ ÎN COADĂ

REACȚIUNEA: Cenzura euro-bolșevicilor se ascute ca lupta de clasă. Vlad Pârău: O nouă dezinformare de la Context.ro. Să verificăm factual știrile false răspândite de foștii verificatori factuali împotriva folkiștilor!
Recomandările noastre

22 aprilie 1990, startul Pieței Universității. În urmă cu 35 de ani începea cea mai amplă manifestație anticomunistă din Europa Centrală și de Est. VIDEO și GALERIE FOTO

Alex Jones și Tucker Carlson despre Lupta pentru Adevăr: Globalism, Trump, Israel, Planuri Secrete pentru Al Treilea Război Mondial, WEF, CIA, 9/11 - O EMISIUNE-BOMBĂ tradusă în română - VIDEO
Secțiuni: Cultură
Persoane: Ader Janos Aleksandar Vucici
Locații: Belgrad
Organizații: Președinția Serbiei Președinția Ungariei
Tip conținut: Știri
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Comentarii (0)