ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a anunțat, sâmbătă, pe Facebook, că Statul Român cumpără  69 de loturi din licitația „Manuscrise, dedicații și scrisori", cuprinzând fondurile Eliade, Cioran și Nae Ionescu din cadrul licitației, în timp ce 20 de loturi din fondul Eliade sunt blocate în instanță și nu se pot cumpăra încă.

„Am reușit în cursul zilei de ieri să aducem, din nou, la masa negocierilor casa de licitație Historic și Statul Român reprezentat prin Ministerul Culturii și prin viitorul Muzeu al Cărții și Exilului Românesc ce se va înființa la Craiova. Putem să anunțăm că a fost semnat un protocol de vânzare directa către viitorul Muzeu al Cărții și Exilului Românesc / Biblioteca Aman Craiova a 69 de loturi din licitația „Manuscrise, dedicații și scrisori", cuprinzând toate fondurile Eliade, Cioran și Nae Ionescu din cadrul licitației”, a scris ministrul Culturii, sâmbătă, pe Facebook.

Potrivit acestuia, pentru toate loturile se păstrează dreptul de prioritate la cumpărare exercitat de Arhivele Naționale până la finalizarea procedurilor de vânzare.

„Am fost înștiințati pe seară de către Casa de Licitație de exercitarea unei acțiuni în instanță de către moștenitorul lui Mircea Eliade, criticul, istoricul și teoreticianul literar român, Sorin Alexandrescu, acțiune care în acest moment împiedică posibilitatea statului de a intra în posesia a peste 20 de loturi din fondul Eliade”, a menționat Bogdan Gheorghiu.

Ministrul Culturii nu a precizat care este suma plătită pentru cumpărarea celor 69 de loturi. În urmă cu câteva zile, Ministerul Culturii anunța că a cerut Casei Historic să oprească licitația manuscriselor lui Mircea Eliade.

Potrivit Casei Historic, „licitația cuprinde numeroase scrisori trimise pe de o parte, de Eliade, aflat la studii în India, familiei, iar pe de alta, scrisori primite de Eliade din partea membrilor familiei și din partea prietenilor săi, precum Cioran, Alice Voinescu, Sorana Țopa, Șerban Cioculescu, Perpessicius și mulți alții. La acestea se adaugă volume din proza sa, cu dedicații olografe. Personalitatea lui Emil Cioran este și ea reprezentată atât de volume cu dedicații olografe din ediții princeps, cât și de corespondență. În cazul poetului, filosofului și profesorului universitar Lucian Blaga, cel de al treilea erou al licitației, atrage atenția în mod deosebit corespondența sa cu medicul stomatolog Elena Daniello, iubirea sa de maturitate”.