Strălucitele Victorii de la Mărăști și Mărășești din 6 august 1917: PE-AICI NU SE TRECE!

Motto: „E rândul celor vii acum ca, dându-și ei mâna pe temelia cimentuită cu sânge de acești eroi, să înfăptuiască în întregime, în toată splendoarea sa, idealul național: visul României mari” ( Bogdan Murgescu, coord. Istoria României în texte, București, 2001, p.275)
Marile victorii de la Mărăști și Mărășești au avut loc în 19 iulie/1 august 1917, respectiv 6/9 august 1917.
În 1917, armata României avea circa 460.000 de militari, înzestrați cu echipament modern cumpărat din străinătate și instruiți de misiunea militară franceză condusă de generalul Henri Mathias Berthelot.
De aceea, când trupele Puterilor Centrale au dat asaltul decisiv cu scopul de a scoate România din război, în iulie-august 1917, armata română a obținut strălucitele victorii de la Mărăști, Mărășești și Oituz.
Soldații au fost îmboldiți și de promisiunea solemnă a regelui că vor primi pământ după război și de deviza generalului Eremia Grigorescu: „Pe-aici nu se trece!”.
Voința populară a decis abandonarea pe moment a Basarabiei în favoarea eliberării Transilvaniei și intrarea sa în război, la 27 august 1916 alături de Antanta, iar sacrificiile făcute, descongestionarea frontului din Franța și oprirea ofensivei germane în vara lui 1917 la porțile Moldovei, prin marile victorii de la Mărăști, Mărășești și Oituz, au produs un val de simpatie în țările aliate.
În primăvara anului 1917, inamicul a intensificat încercările de rupere a apărării trupelor române în sud-vestul Moldovei, pentru a-și deschide drumul către Iași, în scopul scoaterii României din război. Una din ultimele încercări a fost ofensiva declanșată în zona Oituz cu o grupare care urmărea să înainteze apoi pe valea Trotușului spre Adjud, unde se stabilise să facă joncțiunea cu o altă grupare care lovea din sud, pe direcția Odobești-Mărășești-Adjud, pentru a încercui forțele Armatei a II-a dispusă în apărare, în munții Vrancei.
În ziua de 6 august, inamicul a revenit și a atacat în sectorul de centru pentru a recuceri dealul Coșna, precum și în sectorul de sud pentru a reocupa dealul Sticlăriei și creasta Runcului.
Pentru rezolvarea situației create în această zi, în zona Oituz (când și la Mărășești inamicul făcea eforturi să rupă frontul românesc și să înainteze către Adjud), comandantul Corpului IV Armată a trimis în sprijinul trupelor de pe dealul Coșna două batalioane din Regimentul 1 Grăniceri, ce se aflau la Onești, dar acestea au fost respinse și au trecut la apărare pe marginea de vest a localității Nicorești. Ulterior, aici au fost introduse în luptă toate forțele Regimentului 1 Grăniceri.
La 6 august, după o pregătire de trei ore și după ce bateriile inamice au fost bombardate cu gaze toxice, trupele [germane] au pornit la atac, au străpuns pozițiile românilor la est de șoseaua Focșani – Adjud și în aceeași zi au forțat trecerea peste râul Șușița la sud-est de Mărășești. S-a declanșat o puternică contraofensivă a inamicului. In decursul mai multor zile de luptă de atac și respingere s-a reușit treptat consolidarea succesului și să se treacă și la vest de șoseaua menționată peste Șușița.
Începând de la 6 august trupele de atac [germane] s-au aflat în lupte grele neîncetate purtate în cele mai multe zile pe o arșiță chinuitoare. Capacitatea lor de luptă a scăzut considerabil din cauza focului inamic și a bolilor. Înainte de a se relua ofensiva era neapărat necesară o împrospătare și o regrupare a unităților.
Realitatea din teren nu corespundea cu informațiile deținute de forțele proprii și nici cu cele obținute de la trupele ruse, pe care unitățile diviziei le schimbaseră la începutul lunii august în sector, astfel că, pentru ziua de 6 august, conform ordinului Armatei a I-a, Divizia 13 pregătise o incursiune în liniile inamice , care ar fi trebuit să aibă loc către ora 15.00. Din puținele informații despre inamic deținute de Divizia 13, nu se putuse deduce iminența atacului planificat pentru ziua de 6 august 1917.
În raportul biroului de informații al diviziei se consemnează: prin ajutorul observatorilor de batalioane și al patrulelor, atât din cauză că serviciul de informații funcționa la unitățile subordonate diviziei de numai 2 săptămâni, precum și a terenului acoperit cu vii și culturi, s-au putut căpăta puține informațiuni și acestea au fost referitoare mai mult la poziția primei linii a inamicului, a direcției câtorva baterii inamice și a câtorva cuiburi de mitraliere.
În urma victoriei strălucite de la Mărășești din 6 august 1917, M.S. Regele și-a exprimat înaltele Sale mulțumiri Diviziei 13 prin comandantul ei pentru bravura arătată în bătălie. „Am venit în persoană la voi aici pe câmpul de bătălie pentru a vă mulțumi pentru bravura ce a-ți dovedit în sângeroasa bătălie de la 6 august”.
Bibliografie:
Ioan-Aurel Pop, Istoria României Moderne, Editura Ideea Europeană, București, 2019.
Mircea Dogaru, Între Alba-Iulia și Trianon – Ungaria tuturor cauzelor și războaiele de Succesiune, Editura Mureș, 2019.
Sever Neagoe, Ilie Tender, Gheorghe Văduva, Istoria Grănicerilor și a începutului Poliției de Frontieră, Editura Scaiul, București, 2004.
Liviu Corciu, Contribuții la studiul asupra luptelor de la Mărășești-Răzoare, din 6 august 1917 , în „Revista de Istorie Militară”.
Sorin Cristescu, Luptele din Moldova în iulie și august 1917 – într-o lucrare sinteză din 1925: Der grosse Krieg 1914 -1918, în „Revista de Istorie Militară”
Donează pentru ActiveNews!
ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.
Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.
ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.
De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.
Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.
ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.
De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!

RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei) | RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)
Pe același subiect

După ce au ”pierdut” Coiful Dacic, olandezii vor și sculpturile lui Brâncuși

Mort subit după vaccin, în floarea vieții - a debutat post-mortem...

Av. Florentin Țuca: Roagă-te, mănâncă, luptă și repetă

Un Chip al Luminii : Nil Dorobanțu - De unde vii Sfinte Desculț? De la Hristos. Și unde te duci? La Hristos

Luminița Arhire: CAREU DE INTELECTUALI CU DANILEȚ ÎN COADĂ

REACȚIUNEA: Cenzura euro-bolșevicilor se ascute ca lupta de clasă. Vlad Pârău: O nouă dezinformare de la Context.ro. Să verificăm factual știrile false răspândite de foștii verificatori factuali împotriva folkiștilor!
Recomandările noastre

22 aprilie 1990, startul Pieței Universității. În urmă cu 35 de ani începea cea mai amplă manifestație anticomunistă din Europa Centrală și de Est. VIDEO și GALERIE FOTO

Alex Jones și Tucker Carlson despre Lupta pentru Adevăr: Globalism, Trump, Israel, Planuri Secrete pentru Al Treilea Război Mondial, WEF, CIA, 9/11 - O EMISIUNE-BOMBĂ tradusă în română - VIDEO
Secțiuni: Cultură Istorie Opinii Prima pagină Știri
Persoane: Generalul Eremia Grigorescu
Subiecte: Primul Război Mondial
Organizații: Armata Română
Tip conținut: Opinii
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Comentarii (3)