ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Asociația Life Call organizează luni, 4 decembrie 2023, orele 18.00, la Palatul Bragadiru (Calea Rahovei 147-153, București), Gala caritabilă cu licitație „ART for LIFE” – o seară pentru Viață, un eveniment dedicat susținerii mămicilor însărcinate și copiilor lor aflați în nevoie. 

Evenimentul va cuprinde o licitație de artă cu lucrări și obiecte oferite de artiști inimoși pentru susținerea cauzei LifeCall și un Concert de colinde oferit de Grupul psaltic Tronos Junior.

Fondurile strânse la eveniment vor fi folosite în sprijinul construirii și deschiderii unui centru maternal în zona București–Ilfov pentru cel puțin 30 de femei însărcinate aflate în nevoie, cât și pentru susținerea cazurilor pe care LifeCall le are acum în grijă – 10 mămici care fie au născut, fie urmează să nască.

Licitația va avea loc în prezența criticului și istoricului de artă Luiza Barcan. Și-au oferit lucrări 15 artiști, între care se află Elena Murariu, Horea Paștină, Silvia Radu dar și, surpriză, colaboratorul ActiveNews Iulian Capsali, despre care puțini știu că a absolvit Artele Plastice.

Pentru această cauză nobilă s-a întors la pictură, ne-a mărturisit regizorul și publicistul care nu și-a uitat dragostea de frumos exprimată prin artă.

Iată ce ne-a declarat autorul lucrării licitate, pe care o prezentăm în fotografia din deschidere, alături de frumoșii copii ai Grupului Tronos Junior:

„M-am născut în anul 1965, când au fost făcute - datele sunt oficiale - 1.115.000 de avorturi provocate. (Mărturia continuă după fotografie)

 

Am fost salvat de bunicul meu Nicolae, care și-a dat seama ce intenții aveau părinții mei și i-a amenințat că nu o să mai vrea să-i vadă niciodată.

A fost Moșul Nicolae al vieții mele, cel care, prin poziția lui tranșantă, mi-a permis să viețuiesc. Evident că, ulterior, am trăit într-o familie iubitoare, într-o atmosferă de mare căldură.

Eram singurul copil mic de pe stradă și, practic, am fost adoptat de toți vecinii care mă răsfățau cu toată inima. Eram un permanent musafir. Mai mult decât atât, mama - Dumnezeu s-o ierte și să o odihnească! - a mai dat naștere la încă doi băieți.

Iată motivul pentru care m-am alăturat acestei cauze filantropice care are ca scop ocrotirea mamei și a copilului.

Lucrarea „Ferecătură pe Cartea Vieții” este o alegorie a jertfei hristice fără de care nu poate fi bine înțeleasă Viața și a fost inspirată de o ferecătură de Tetraevanghel de început de secol XIX care îmi aparține, moștenită chiar de la bunicul patern Nicolae V. Capsali, colecționar și un împătimit bibliofil.

Nu pot să despart ideea de Jertfă de cea a Nașterii, chiar dacă bucuria dată de Sf. Nicolae și de Nașterea Domnului covârșește, prin boieria darurilor cu care uimim copiii. Să nu-i uităm însă pe cei care nu au nicio posibilitate de a-și bucura pruncii.

E și un omagiu al meu adus mamelor, cărora li s-a dat acest miracol al dăruirii Vieții. Iar Maica Domnului, care i-a dat naștere Mântuitorului, L-a văzut pe Cruce și Înviat, este mijlocitoare permanentă în fața Domnului Hristos.

Sunt tată, prin mila Proniei, de 9 copii, și, deși sunt cunoscut mai degrabă ca regizor de film documentar și publicist, am revenit de la o vreme la uneltele artei plastice.

După ce am făcut gimnaziul și liceul de artă la „Nicolae Tonitza”, am urmat după câțiva ani Academia de Artă la secția pictură de șevalet, clasa maestrului Vladimir Zamfirescu (elev al lui Corneliu Baba). Nădăjduiesc ca în anul viitor, în primăvară, să deschid o expoziție personală.

Lucarea "Ferecătură pe Cartea Vieții" este în tehnica ulei pe pânză, 53/47 cm.” (FOTO mai jos)

Felicitări celor care participă la Gală și Doamne ajută, tuturor!