ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Scriitoarea bielorusă Svetlana Alexievici a fost desemnată astăzi câștigătoare a Premiului Nobel pentru Literatură în 2015. Anunţul a fost făcut de Comitetul de la Stockolm.

Scriitoarea bielorusă Svetlana Alexievici (67 de ani) a primit Premiul Nobel pentru Literatură 2015. 

Cărţile ei descriu era sovietică şi post-sovietică. Multe dintre ele au fost traduse în limba engleză: "The war's unwomanly face", "Last witnesses", "Zinky boys" şi "The Chernobyl prayer".

A debutat cu o carieră în jurnalism şi a făcut interviuri cu martori ai celor mai dramatice evenimente prin care a trecut ţara sa, cum ar fi cel de-Al Doilea Război Mondial, războiul din Afganistan, căderea Uniunii Sovietice şi dezastrul de la Cernobîl.

După persecuţiile regimului Lukasenko, Svetlana Alexievici a plecat din Belarus în 2000 şi a trăit în Franţa până în 2011, când s-a întors în ţara sa, la Minsk.   

Pariorii britanici o creditau cu mari şanse la Nobel pe Svetlana Alexievici. Ea era urmată de japonezul Haruki Murakami, norvegianul Ion Fosse şi americanii Joyce Carol Oates şi Philip Roth. 

Alături de Svetlana Alexievici a fost nominalizat şi scriitorul român Mircea Cărtărescu, dar şi Hilary Mantel, Umberto Eco, Salman Rushdie, Margaret Atwood, George R.R. Martin Haruki Murakami şi scriitorul kenyan Ngugi wa Thiong'o.