ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Televiziunea Română va lansa, din 30 ianuarie, emisiunea "Locuri, oameni și comori", care va aduce poveștile și legendele din spatele celor mai prețioase exponate ale muzeelor românești și ale evenimentelor istorice, anunță un comunicat al TVR.

Emisiunea, programată în fiecare sâmbătă și realizată de Emilia Nicolaescu, își propune să dezvăluie secrete bine păzite de oameni sau de trecerea veacurilor, pornind de la ideea că în spatele fiecărui exponat de muzeu sau a unui eveniment istoric se află o poveste, iar atunci când poveștile sunt despre comori, imaginația nu mai poate fi ținută în frâu.

În prima ediție, din 30 ianuarie, aflăm povestea brățărilor dacice de la Sarmisegetuza. Ele nu au fost descoperite de arheologi, ci de bande bine organizate de hoți, care au încercat să le vândă în străinătate.

Traseul brățărilor a fost uimitor, unele s-au plimbat prin toată lumea, înainte să fie răscumpărate de către statul român, printr-o intervenție demnă de filmele polițiste. 13 brățări au ajuns, în final, la Muzeul Național de Istorie. Dar multe dintre ele se află încă în mâinile traficanților de obiecte de artă, sau la celebre Case de licitații.

"Comorile ascund mistere și enigme. Altele, drame și blesteme. Dar toate sunt legate de oameni care au făcut din păstrarea și recuperarea lor, o meserie de onoare", a declarat Emilia Nicolaescu.