ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În fiecare an, pe 24 iunie, de Ziua Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul, în România și în lume se sărbătorește Ziua Internațională a Iei.

Cu această ocazie, în mai multe orașe din țară au loc evenimente care marchează acest eveniment important pentru cultura națională. ActiveNews trece în revistă câteva dintre acestea:
 

La Timișoara, evenimentul care va marca Ziua Iei va avea loc la Muzeul Satului Bănățean în 23 iunie, începând cu ora 13:00. Vor fi ateliere pentru toți, de la cei mici la bunici. „Ediția a IV-a a deja cunoscutului eveniment dedicat Iei Românești ne bate la ușă! Anul acesta vom experimenta, vom aduce tradiționalul în modern, ne vom juca cu concepte și creații care de care mai inedite. Ținta noastră este să ajungem la copii și tineri, deoarece ei ne vor duce moștenirea culturală și spirituală mai departe, însă nu vom uita nici de cei care ne-au transmis această moștenire. Astfel, noi, Asociația Culturală Art Protocol, împreună cu partenerii noștri, vă așteptăm într-un cadru ideal, Muzeul Satului Bănățean din Timișoara, în data de 23 iunie 2018, pe la amiază, de la ora 13, să petrecem împreună o zi dedicată acestui minunat simbol românesc, ia românească”, transmit organizatorii pe pagina de Facebook a evenimentului.

La Sibiu, în Muzeul Astra vor fi 3 zile de sărbătoare în cinstea iei românești. În perioada 22-24 iunie 2018 cei care vor vizita muzeul vor învăța cum să își coasă propria ie și vor putea admira admira colecția IA Aievea, o colecție de cămăși noi realizate după cele mai vechi medele. Dana Bercu, șef secție Muzeul Civilizației Tradiționale ASTRA a declarat: „Din programul ediției din acest an, nu o să lipsească un târg de meșteri, ateliere pentru cei mari și cei mici, plimbări în ie cu cele mai Cochete Biciclete, picnic în ie, concerte de muzică populară și rock(trupele Bucovina și Bucium), concursul Cea mai frumoasă IE. Salvează o IE, salvează un strop de RomânIE; ateliere de consiliere: Grijește-ți IA; atelier de broderie săsească dar și o horă de Sânziene. Evenimentul își propune conștientizarea importanței Iei ca piesă vestimentară care conferă identitate și unicitate românilor în lume, prin familiarizarea vizitatorilor cu elementele caracteristice asociate iei sau costumului popular.”

A început numărătoarea inversă până la ediția de anul acesta a Zilei Iei. La Constanța, iubitoarele de tradiții sunt așteptate, pe 24 iunie, pe faleza Cazinoului, începând cu ora 17.00. Vor găsi acolo, numeroase surprize, spune Lili Sumănaru, organizator al evenimentului:

„Ca noutate, vom avea ateliere de creație pentru copii, care vor avea loc pe toată durata evenimentului. Vom avea ateliere de împletit coronițe, de împletit brățări, de modelat din pastă fimo. La aceste ateliere ne ajută foarte mult cercetașii din Constanța. de asemenea, SkirtBike Constanța va avea o paradă a iilor pe biciclete. De asemenea, doamnele de la Cusături Dobrogene vor organiza o paradă de modă, să-i spun așa. Vor prezenta ii tradiționale din colecția dumnealor. Va fi prezentat fiecare costum în parte, fiecare ie, din ce zonă provine, ce vechime are”, explică Lili Sumănaru.

Tot o noutate este și faptul că va fi aleasă o sânziană, care să fie responsabilă cu predarea ștafetei – în fapt a coroniței din spice de grâu – astfel încâ tradiția să continue.

Cei din Bucovina marchează și ei acest evenimet prin „Expoziția cămăși cu atitudine din Bucovina”. Evenimentul va avea loc pe data de 24 iunie 2018 începând cu orea 14.00. Această expoziție temporară aduce în atenția publicului un adevărat patrimoiu etnografic din categoria Tezaur, plus câteva mostre de la sfârșitul seculului al XIX-lea.
 
Municipiul Târgu Jiu și satul Hobița, localitatea natală a lui Constantin Brâncuși, vor găzdui duminică a treia ediție a festivalului iei, notează site-ul oficial al Mitropoliei Olteniei.

În cadrul festivalului denumit generic „România Autentică” meșteri populari și țesătoare de ii vor prezenta costume populare românești, covoare oltenești, meșteșuguri și tradiții culinare locale, precum și hore populare tradiționale.

Printre organizatori se numără: Primăria Târgu Jiu, Primăria Peștișani, Școala Populară de Artă Târgu Jiu și Ansamblul folcloric „Doina Gorjului”.

Romfilatelia introduce în circulație emisiunea de mărci poștale Ia românească, unitate în spirit, dedicată celei mai importante piese a costumului tradițional românesc, anticipând ziua de 24 iunie, declarată din anul 2013 drept Ziua Universală a Iei, transmite Rador, preluat de Romanian Global News.

Emisiunea de mărci poștale Ia românească, unitate în spirit va fi disponibilă începând de vineri, 22 iunie 2018.

Timbrele emisiunii de mărci poștale ilustrează ii din regiunile României, astfel:

Iile caracteristice Crișanei (Bihor), respectiv Maramureșului (Oaș) sunt reprezentate pe timbrul cu valoarea nominală de 3 lei.

Alte piese tradiționale, aparținând regiunilor Bucovina (Suceava) și Moldova (Vrancea) sunt ilustrate pe timbrul cu valoarea nominală de 5 lei.

Iile specifice regiunilor Banat (Lugoj) și Transilvania (Pădureni, jud. Hunedoara) sunt redate pe timbrul cu valoarea nominală de 7 lei.

Cel de-al patrulea timbru al emisiunii de mărci poștale, cu valoarea nominală de 11,50 lei, ilustrează iile caracteristice regiunilor Oltenia (Mehedinți) și Muntenia (Râmnicu Sărat).

Pe plicul "prima zi" al emisiunii este reprezentată ia din regiunea Dobrogea.

Născut în vechea vatră a civilizației geto-dace, portul românesc și-a continuat parcursul până în zilele noastre, prezentând două caracteristici esențiale: unitatea și continuitatea sa. După Marea Unire din 1918, ia, piesa de bază a costumului popular feminin, a fost promovată ca un simbol unitar al românilor.

Ia autentică era creată din pânză potrivit de rară, așa-numita pânză de casă sau pânză nălbită, din in, cânepă sau lână, țesută la războiul cu două ițe. Mai târziu, ia sau cămașa cu altiță, s-a realizat și din bumbac tors la fuior. Pe lângă culoare și țesătură, caracteristicile iei sunt date și de cusături, încreț, altiță, râuri și cheițe.

Prin motivele și simbolurile brodate, ia românească este mai mult decât un obiect vestimentar, este un simbol național, care reușește, prin perfecțiunea și echilibrul său, să mențină constantă ideea unității poporului român.

Emisiunea de mărci poștale este completată de setul de două plicuri prima zi, iar ca forme de machetare au fost folosite coala de 20 de timbre, minicoala de patru timbre cu manșetă ilustrată și blocul de patru timbre cu manșetă ilustrată.