ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Teatrul Naţional "Vasile Alecsandri" din Iaşi este printre cele mai frumoase din lume, o veritabilă bijuterie arhitectonică care adăposteşte adevărate monumente de artă.  

Anul acesta, cu ocazia Zilei Mondiale a Teatrului, lăcaşul a fost inclus de BBC într-un material intitulat "Seven theatres that take your breath away” – "Şapte teatre care îţi taie respiraţia” , un top realizat la sugestia cititorilor online.
 
Din galeria realizată de BBC mai sunt prezente Bristol Hippodrome din Bristol, Marea Britanie, Teatrul Olimpic din Vicenza, Italia, Teatro La Fenice, din Venezia, Italia, Palais Gariner, din Paris, Globe Theatre, din Londra, War Memorial Opera House din San Francisco, SUA. 
 
Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” din Iaşi este cel mai vechi Teatru Național din România. Clădirea Teatrului Național din Iaşi este înscrisă în Lista monumentelor istorice.

A fost înființat în 1840, sub conducerea  lui Costache Negruzzi, Vasile Alecsandri și Mihail Kogălniceanu. Din decembrie 1846, Teatrul Național a funcționat în noua sală a Teatrului cel Mare de la Copou, potrivit wikipedia.org.

În februarie 1888, în urma unui incendiu devastator, clădirea Teatrului de la Copou este distrusă.
Actuala clădire a fost construită pe locul vechii primării, între anii 1894 și 1896, fiind considerată a fi cel mai vechi și cel mai frumos lăcaşlăcaşul  de acest gen din țară.

Inaugurată odată cu teatrul, uzina electrică a acestuia a marcat începutul iluminatului electric la Iași.