ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Televiziunea Română marchează împlinirea a 140 de ani de la nașterea sculptorului printr-o serie de producții-eveniment, anunță un comunicat al TVR. Timp de o lună, telespectatorii vor putea urmări pe posturile sale diferite documentare și materiale de arhivă despre viața și lucrările "sculptorului luminii".

Primul program din acest ciclu este "Brâncuși, sculptorul luminii" - dezbaterea realizată în 2013, moderată de Daniela Zeca Buzura și la care au fost invitați Pavel Șușară - critic, istoric de artă și Cornel Mihalache - jurnalist și regizor. El va putea fi urmărit vineri, de la ora 19:00, la TVR 2 și TVR+.

Dezbaterea este urmată de concertul extraordinar "Brâncuși și bucuria muzicii", transmis în direct de la Târgu Jiu.

Începând cu ora 20:00, telespectatorii îi vor putea asculta pe Gheorghe Zamfir, Dumitru Fărcaș și Ansamblul Artistic Profesionist Doina Gorjului din Târgu Jiu. Concertul se transmite în simulcast și pe TVR 3.

Sub numele "Ziua Brâncuși", TVR 1 difuzează tot vineri, 19 februarie, de la ora 21:10, două filme-documentar realizate de Cornel Mihalache. "Pornind de la câteva fotografii realizate de Brâncuși, care demonstrează că decriptarea sensurilor lucrărilor poate începe de la fotografiile personale ale sculptorului și mă refer la aserțiunea Cocoșul sînt eu!-, am imaginat o poveste a întâlnirii sculptorului cu alter ego-ul său, Cocoșul de gips din anul 1949, ultima sa lucrare, neterminată", descrie Cornel Mihalache primul film: "Brâncuși".

Cea de-a doua producție - "Hobița, coloana și tractorul" - îl aduce în prim plan pe Tanasie Lolescu. El este este omul care, în 1953, a tras cu tractorul de Coloana fără sfârșit a lui Brâncuși de la Târgu Jiu. Astăzi, după 53 de ani, regretă acest lucru și chiar este cel care, la Hobița, satul în care s-a născut Brâncuși, a construit un monument cu tentă brâncușiană în onoarea marelui sculptor. Documentarul a câștigat Premiul GOPO pentru cel mai bun film documentar în 2007 și premiul UCIN pentru regie film documentar în 2006.

TVR 3: La 140 de ani de la nașterea marelui sculptor Constantin Brâncuși, instituții culturale din Craiova și Târgu Jiu își propun să recupereze dimensiunea operei sale și statura artistului, ca personaj de excepție, prin mai multe proiecte de valoare și evenimente expoziționale care încearcă să-l readucă în conștiința publică. Vineri, 19 februarie, urmărim mai multe detalii în emisiunea "Memoria locului", difuzată de la ora 21:30, pe TVR 3.

Tot vineri, de la ora 20:30, la TVR Internațional, emisiunea "Lumea și noi" ne-o prezintă pe Doina Lemny, istoricul de artă care, din 1990, lucrează la Centrul Georges Pompidou, locul unde a fost reconstituit, pentru a treia oară, Atelierul lui Brâncuși.

Campania "Brâncuși, sculptorul luminii" continuă la TVR 2 din 19 februarie (ziua nașterii artistului) la TVR 2 până în 18 martie (și marcând ziua de 16 martie - ziua când, în anul 1957, artistul a decedat la Paris). Astfel, timp de o lună, în fiecare zi, TVR 2 va prezenta câte o "Capodoperă Brâncuși" în scurte materiale de cinci minute în care, istoricul de artă Cosmin Ungureanu ne va vorbi despre lucrări ca Rugăciune, Danaidă sau Somnul.

Pe lângă aceste "Capodopere", TVR 2 va difuza, tot zilnic, scurte interviuri și fragmente din filmele de arhivă produse de Manase Radnev, Constantin Chelba, Carmen Dumitrescu, Ruxandra Garofeanu și Ileana Ploscaru Panait. Telespectatorii vor afla detalii despre ucenicia în atelierul lui Auguste Rodin, primele sale sculpturi, atelierul de la Paris, ansamblul de la Târgu Jiu sau autoportretele sale.