ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Teodora Stamate, fiica cea mai mare a preotului Florin Stamate și a prezbiterei Ecaterina de la Parohia Șesuri, comuna Măgirești, județul Bacău, care a murit cu pace pe 29 septembrie 2019, la vârsta de 15 ani, după ce se luptase în ultimii doi ani cu un cancer osos, arăta în paginile jurnalului său din 2017 cum și-ar fi dorit să-și petreacă sărbătoarea Crăciunului, potrivit revistei Atitudini, editate de Fundația „Justin Pârvu”. 

Înfruntând boala rară și incurabilă de care suferea, adolescenta a mai apucat într-adevăr Crăciunul acelui an și pe cel al anului următor, stingându-se în toamna anului 2019. Actualitatea dorințelor exprimate de Teodora în urmă cu doi ani este dată de faptul că, desigur, întreaga familie și-ar fi dorit să petreacă și acest din urmă Crăciun tot împreună. 

Surprinzătoare sunt gândurile acestui suflet tânăr și greu încercat care, în ciuda propriei suferințe, reușea să se raporteze cu generozitate la cei din jur și nutrea dorințe dintre cele mai simple și profund omenești. Din scrierile Teodorei reiese miracolul dăinuirii ființei umane dincolo de pragul vieții pământești, pentru că adolescenta, deși conștientă de faptul că avea zilele numărate, gândea și acționa cu naturalețea omului care știe că va trăi veșnic.
 
Câți dintre cei care ar fi trecut prin asemenea încercări ar fi avut o astfel de abordare? Câți dintre cei care nu au experimentat niciodată suferințe similare pot gândi la fel de frumos și de liber ca acest suflet nobil, care a trecut prin toate și nu a deznădăjduit? Sunt întrebări pe care am putea să ni le punem și noi, cei rămași în viață, care am avut privilegiul să petrecem și acest Crăciun, pe care Teodora nu l-a mai apucat.

„Sunt la perfuzie, dar nu pot începe tratamentul pentru că am o infecție în sânge. Off, nu știu dacă mai prind Crăciunul acasă…

Când văd un om amărât, mi se rupe sufletul și mă gândesc că atunci când voi fi mare, voi putea ajuta și eu cu un bănuț sau cu alimente. Vreau să ajut copiii orfani sau pe cei de pe stradă. Mereu mă rog să mă ajute Dumnezeu să nu uit când voi fi mare de gândurile astea.

De Crăciun, să iau copii la mine, să îi spăl, să îi îmbrac, să îi hrănesc și să le fac cadouri. Aceste gânduri mă umplu de fericire. Ajută-mă, Doamne, să fac ce mi-am propus! Vreau să ajut lumea.

De Crăciun, îmi doresc să fiu acasă alături de familia mea”, scria Teodora Stamate în jurnalul ei, de pe patul de suferință, la 12 noiembrie 2017.

Potrivit Basilica.ro, adolescenta a fost înmormântată, conform dorinței ei, în cimitirul mănăstirii de maici Paltin Petru-Vodă din județul Neamț (ridicată de pr. Justin Pârvu), joi, 3 octombrie 2019. Ea a trecut la Domnul în duminica anterioară, la finalul Sfintei Liturghii.