Teoria gender se bazează pe convingeri ideologice, nu pe cercetare științifică, admite creatorul ei

Christopher Dummit, inventatorul Teoriei Genului, își face mea culpa pentru minciuna sa, care a devenit fundamentul propagandei (trans)gender și a minorităților sexuale, potrivit EVZ.ro.
Toată lumea înșeală și minte – „așa funcționează domeniul studiilor privind genul”, explică Christopher Dummit într-un articol scris de el și publicat în revista Quillete, în care dezavuează teoria pe care a conceput-o în 1998.
„În cercetările mele privind genul nu am găsit explicații științifice, ele au apărut doar din convingerile mele ideologice”, scrie cel care se auto-recomandă drept „istoric al culturii și politicii”, profesor asociat al Trent University.
„Practic, nu aveam nici o dovadă pentru o parte din ce afirmam. Așadar, mi-am susținut argumentele cu fervoare și am atacat punctele de vedere alternative. Din punct de vedere intelectual, nu a fost prea frumos”, recunoaște cel care a lansat teoria gender. „Toate acestea fac cu atât mai dezamăgitor să văd cum puncte de vedere pe care obișnuiam să le apăr cu atâta pasiune – și fără fundament – sunt acceptate astăzi de atâția oameni în societate, în general”, adaugă acesta.
Metodologia funcționa astfel, mărturisește Dummit:
Mai întâi, subliniam că, în calitate de istoric, știam că există o mare variabilitate culturală și istorică. Genul nu a fost întotdeauna definit în același mod totdeauna și peste tot. Explicam că este un ansamblu de concepte și de relații în evoluția istorică dând un sens diferențelor între bărbați și femei. Cum puteți să afirmați că faptul de a fi bărbat sau femeie este înrădăcinat în biologie, dacă avem dovezi ale schimbărilor de-a lungul timpului? În plus, insistam pe faptul că „nu există fundament istoric pentru o diferență sexuală înrădăcinată într-un fundament, biologic sau de alt fel, care să poată exista înainte de a fi înțeleasă din punct de vedere cultural”.
În al doilea rând, arătam că de fiecare dată când te întâlnești cu cineva care îți spune că ceva este masculin sau feminin, nu este vorba doar de sex. Este întotdeauna, simultan, o chestiune de putere. (Iar cuvântul „putere” era și rămâne un fel de formulă magică în mediul universitar, mai ales pentru un absolvent care îl citea prima oară pe Michel Foucault). În The Manly Modern, eram și mai explicit: „Genul este și o chestiune de putere… A te referi la două concepte de o manieră care îl codifică pe unul ca masculin și pe celălalt, ca feminin, înseamnă să stabilești o ierarhie între cele două”. Așadar, dacă cineva nega că sexul și genul sunt variabile, dacă sugera că este ceva atemporal sau biologic în ce privește sexul și genul, însemna că încerca să justifice puterea (bărbaților în societate). Erau apologeții opresiunii.
„Vă sună cunoscut?” întreabă ironic Christopher Dummit, după care continuă:
Apoi, în al treilea rând, am căutat o explicație istorică în măsură să arate de ce oamenii vorbeau de ceva la masculin sau feminin. Istoria este un spațiu imens. Întotdeauna poți să găsești aici ceva. Am scris despre anii care au urmat celui de-Al Doilea Război Mondial... Femeile se înrolaseră în armată și avuseseră ocupații „masculine”. Accentul pus pe deosebirile dintre sexe urmărea așadar să trimită femeile înapoi acasă. Era din nou vorba de o chestiune de putere și de opresiune.
Și, bineînțeles, oamenii de la sfârșitul anilor 40 erau îngrijorați de aceste evoluții. Aș putea cita cercetarea celorlalți din acest domeniu și, astfel, să arăt că genul este un construct social care a fost dezvoltat de așa natură încât să repună femeile la locul lor, după încheierea celui de-al Doilea Război Mondial.
Poți să cauți și să găsești și alte amănunte contextuale (în istorie). Exact asta am făcut în cartea mea. Am subliniat deci toate modurile prin care omul postbelic asocia faptul de a vorbi despre modernitate cu faptul de a vorbi despre virilitate.
Christopher Dummit recunoaște că teoria lui, „ca muncă de cercetare, a fost destul de elegant realizată însă, parțial, se găsea în faliment intelectual”.
Dar cea mai mare și mai importantă întrebare dintre toate este cea finală: „de ce?” De ce s-a întâmplat un anumit eveniment în felul în care s-a întâmplat? În cazul meu, întrebarea devenea: De ce canadienii de după război s-au raportat la bărbați și la femei în felul în care au făcut-o?
Am identificat răspunsuri, dar nu din cercetările mele primare. Răspunsurile proveneau din convingerile mele ideologice - chiar dacă, la acea vreme, nu aș fi catalogat acest lucru drept ideologie. La fel cum nu ar fi făcut-o nici colegii mei cercetători care au adoptat aceeași abordare - și care, spre deosebire de mine, continuă sp o adopte. Însă iată ce a fost și rămâne (teoria genului): un set de convingeri pre-concepute, integrate în penumbra disciplinară a studiilor asupra genului.
Singurele critici reale pe care le-am primit au fost observațiile de a întări paradigma, sau de a lupta pentru alte identități și de a combate și alte forme de opresiune. (Ideea că opresiunea se bazează în mod absolut pe aceste identități întrepătrunse era doar asumată, nu demonstrată sau dovedită.) Așadar, aș putea fi întrebat de ce nu am evidențiat mai mult diferența de clasă. Sau de ce am insistat atât de mult pe bărbați și nu pe femei? Chiar dacă deconstruiam masculinitatea și arătam că este un construct social, trebuia desigur să acord atenție femeilor, în egală măsură. Cât despre sexualitate, oare nu am întâlnit mai multe referințe la bărbați care nu erau heterosexuali și, așadar, nu ar fi trebuit să acord mai multă atenție modului în care masculinitatea este construită o dată cu sexualitatea? Asemenea critici pot fi extinse la infinit. Dar, esențial este că toate au operat în cadrul paradigmei pe care o îmbrățișasem deja. A fost exact genul de gogoașă academică ce se auto-devorează, ironizată de recenta farsă a articolelor fictiv academice , pe tema nemulțumirilor sociale, publicate în reviste de renume.
Donează pentru ActiveNews!
ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.
Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.
ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.
De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.
Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.
ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.
De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!

RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei) | RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)
Pe același subiect

După ce au ”pierdut” Coiful Dacic, olandezii vor și sculpturile lui Brâncuși

Mort subit după vaccin, în floarea vieții - a debutat post-mortem...

Av. Florentin Țuca: Roagă-te, mănâncă, luptă și repetă

Un Chip al Luminii : Nil Dorobanțu - De unde vii Sfinte Desculț? De la Hristos. Și unde te duci? La Hristos

Luminița Arhire: CAREU DE INTELECTUALI CU DANILEȚ ÎN COADĂ

REACȚIUNEA: Cenzura euro-bolșevicilor se ascute ca lupta de clasă. Vlad Pârău: O nouă dezinformare de la Context.ro. Să verificăm factual știrile false răspândite de foștii verificatori factuali împotriva folkiștilor!
Recomandările noastre

22 aprilie 1990, startul Pieței Universității. În urmă cu 35 de ani începea cea mai amplă manifestație anticomunistă din Europa Centrală și de Est. VIDEO și GALERIE FOTO

Alex Jones și Tucker Carlson despre Lupta pentru Adevăr: Globalism, Trump, Israel, Planuri Secrete pentru Al Treilea Război Mondial, WEF, CIA, 9/11 - O EMISIUNE-BOMBĂ tradusă în română - VIDEO
Secțiuni: Cultură
Persoane: Christopher Dummit
Locații: Canada
Subiecte: Ideologia gender
Organizații: Trent University
Tip conținut: Știri
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Comentarii (0)