ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În data de 28 noiembrie peste o sută de timișeni vor  defila în semn de respect pentru Marea  Unire din1918.  Aceștia vor reface drumul pe care delegații unioniști bănățeni la Marea Adunare Națională din 1918 de la Alba Iulia l-au parcurs în urmă cu o sută de ani. Inițiativa aparține unui proiectului "Centenar bănățean - Călătoria către Unire" lansat de Direcția Județeană pentru Cultură (DJC) Timiș, informează Agerpres.

Timișenii vor defila cu acte credenționate, din arhiva Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia, care au aparținut unor delegați bănățeni participanți în anul Marii Uniri, 1918, la  Marea Adunare Națională. Evenimentul are ca reprezentanți atât rude ale  ale participanților la Marea Adunare Națională din 1918  cât și primari sau consilieri locali.

"Ideea a plecat de la aceste acte credenționale, mai puțin cunoscute publicului larg și mai mult specialiștilor, care se află în Arhiva Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia. Sunt mandatele de reprezentare ale delegaților din Banat care în 1918 au participat la Marea Adunare Națională. Sunt credenționale tipizate, în care sunt desemnați cinci membri pe cercuri electorale, care să meargă la Alba Iulia", a declarat miercuri consilierul de specialitate al DJC Timiș, arheologul Victor Bunoiu.

Direcția Județeană pentru Cultură (DJC) Timiș, își dorește să aibă mai mulți susținători ai acestui proiect, astfel a trimis primăriilor din județul Timiș o scrisoare prin care li se cere să-și desemneze un reprezentant pentru ziua de 28 noiembrie. În zorii zilei de 28 noiembrie va pleca la Alba Iulia și delegația Centenarului Marii Uniri, cu un tren pus la dispoziție de SNCFR, participând la suita de evenimente ce vor fi organizate.