ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În seara dinaintea Bobotezei, în satul Chintelnic din județul Bistrița-Năsăud, Hâzii pleacă la colindat pe la fiecare casă, costumați cât mai înfricoșător, pentru a alunga spiritele rele și a pregăti venirea preotului cu crucea, care va sfinți gospodăriile cu agheasmă, scrie Agerpres.

Obiceiul, păstrat din străbuni, este unul păgân, dar cei circa 600 de locuitori ai satului Chintelnic sunt hotărâți să îl practice an de an. În ajunul Bobotezei, Hâzii (substantiv desemnând persoane hidoase, slute) se costumează, se dau cu făină pe față și se schimonosesc, pentru ca mai apoi să iasă pe ulițele satului și să alunge răul din casele oamenilor.

În ultimii ani, măștile folosite de Hâzii din Chintelnic au luat și forme mai moderne, în special cele folosite de copii, dar tradiția a rămas aceeași, iar printre personajele care nu lipsesc în niciun an se numără moartea, mirii și nuntașii.

Mascații sunt primiți cu bucurie în fiecare casă, acesta fiind un nou prilej pentru localnici de a se revedea după colindele de Crăciun și Anul Nou.

După trecerea Hâzilor, preotul din Chintelnic începe să meargă cu crucea pe la fiecare casă, așa cum este obiceiul de Bobotează, după trecerea acestuia fiind voie să se despodobească bradul de Crăciun.

Pe 6 ianuarie, creștinii ortodocși prăznuiesc Botezul Domnului, cunoscut in popor sub denumirea de Boboteaza. Botezul Mantuitorului in Iordan, poarta si denumirea de "Epifanie" sau "Teofanie", termeni care provin din limba greaca si inseamna "aratare", "descoperire".