Trei scrisori adresate de Noica lui Cioran vor fi prezentate publicului: Am impresia că toți în jurul meu te nedreptățesc, chiar atunci când te laudă

Trei scrisori în original adresate, în anii 1933-1934, de Constantin Noica lui Emil Cioran vor fi prezentate publicului, în premieră, sâmbătă, în cadrul unei expoziții ce va avea loc la Biblioteca Județeană "Astra" din Sibiu, cu ocazia manifestării "Zilele Emil Cioran".
Aceste scrisori, care arată prietenia dintre Noica și Cioran, fac parte dintr-un număr de 600 de manuscrise donate bibliotecii sibiene de fratele lui Emil Cioran, Aurel. Scrisorile sunt păstrate la Biblioteca Județeană "Astra", la "Colecții speciale", a precizat, pentru Agerpres, directorul bibliotecii, Silviu Borș.
În prima scrisoare, datată 3 iunie 1933, Noica îi scrie lui Cioran, de la București, mărturisindu-i că este surprins de faptul că singurătatea acestuia "nu mai este perfectă".
"Dragă Cioran, faptul că singurătatea ta nu mai este perfectă mă surprinde puțin. Nu mă așteptam să crezi și tu atât de repede în acest 'loc comun'. Dar nu trebuie să te superi de ceea ce-ți spun. Știi bine, mai întâi, că eu nu mai sunt de multă vreme singur, așa că n-aș putea să-ți spun cu un ton disprețuitor lucrul acesta. Pe urmă sunt convins că ai resurse de viață atât de mari încât poți transfigura orice experiență, oricât de comună. Dar are propriu-zis vreun sens lucrul acesta: experiență comună?", spune Constantin Noica.
La o lună după această scrisoare, Noica revine cu o alta, de această dată expediată din Sinaia. Cu acest prilej, Noica îl întreabă pe Cioran dacă nu e capabil "de puțin calm, de o concentrare la o temperatură mai joasă" a vieții sale sufletești.
"Rândurile tale, cărora le asociez câteva articole din ultimul timp din 'Vremea' și 'România literară', mi se par direct impresionante. E ceva exasperat, e ceva dus la capăt cu tine, care ar trebui rezolvat cu calm și seninătate. Crezi că nu ești capabil de puțin calm, de o concentrare la o temperatură mai joasă a vieții tale sufletești? Știu că toate lucrurile astea sunt vii la tine, dar încă... Nu se poate să abandonezi atât de repede aceste câteva șanse pe care le avem cu tine în viață: școala, profesiunea, dragostea — care-s tot atâtea uitări de sine", scrie Constantin Noica.
După un an, în 8 iunie 1934, Constantin Noica revine cu o altă scrisoare, de la București, în care vorbește de prietenia "atât de teoretică și totuși deloc lipsită de căldură" cu Emil Cioran.
Pe același subiect

Av. Florentin Țuca: LIBERTĂȚI ÎNECATE CA ȚIGANU’ LA MAL

Rebeliunea Legionară din 21-23 ianuarie 1941: Un 13-15 iunie ’90 perfectat de NKVD? Historia: Agenți ai serviciilor secrete sovietice infiltrați în Mișcarea Legionară. Evenimentul Istoric: Filmările au ajuns la Moscova. FOTOGRAFII INEDITE

Iulian Capsali: BUCOVINA JERTFITĂ PE ALTARUL SATANELOR GLOBALISTE

Acad. Ilie Bădescu: Era necredinței. Amintirea ca dușmănie

SUBLIM! Încununarea Zilei: Părintele Justin vorbește despre Rezistența Poporului Român într-o înregistrare inedită publicată azi de maicile de la Petru Vodă. Remember: Cipul este căderea în păcatul împotriva Duhului Sfânt! VIDEO

26 ianuarie: 105 ani de la nașterea lui Nicolae Ceaușescu. Petre Țuțea: Mor de dragul lui Niculae ăsta! Se duce prin toate țările, se pupă cu toți negroteii aia șefi de stat prin Africa și face rost de valută, să nu mai depindă de muscali!
Recomandările noastre

Tucker Carlson: Misterul Ștreangului - Ziua în care prietenii lui Jeffrey Epstein (Bill Clinton, Prințul Andrew sau Bill Gates) au răsuflat ușurați - Marea Mușamamizare

Acad. Ilie Bădescu: Era necredinței. Amintirea ca dușmănie

Homosexuali căsătoriți, anchetați după ce ce și-au violat și sodomizat copiii adoptați, în vârstă de 9 și 11 ani, încă de când aveau 6 și 8 ani, după care i-au filmat supuși la perversiuni și i-au oferit ca produs unui cerc de pedofili homosexuali din SUA

Patrafirul României se face preș în fața lui Zelenski
Persoane: Constantin Noica Emil Cioran
Locații: Sibiu
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Comentarii (0)