ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În perioada 4 – 8 iulie 2024, la Hotelul ”Seven” din Cluj-Napoca, au loc manifestările prilejuite de organizarea unei noi ediții a Conferințelor revistei ”Tribuna”, una dintre revistele de elită ale culturii românești, încă de la apariția sa în 1886.
 
Conferințele ”Tribuna” sunt organizate cu regularitate de managerul revistei, dr. Mircea ARMAN, care continuă tradiția, propunând cele mai diverse teme de dezbatere. Evenimentul oferă publicului format din oameni de cultură, scriitori și diplomați din mai multe orașe ale țării o serie de conferințe, din domeniile filosofie, economie, literatură și artă, la ediția de anul acesta vedeta fiind filosofia.

În debutul manifestărilor culturale organizate pentru a celebra diversitatea gândirii și a creativității umane, joi, 4 iulie 2024, de la orele 18.00, dr. Mircea ARMAN a explorat noi orizonturi intelectuale prin intermediul unei teme fascinante: ”Introducere în filosofia imaginativului uman”, o conferință care deschide seria manifestărilor printr-o abordare profundă și revelatoare a puterii imaginației în dezvoltarea și transformarea individului și a societății.
 
Dr. Mircea Arman, un renumit filosof și cercetător, este cunoscut pentru contribuțiile sale semnificative în domeniul filosofiei contemporane. În cadrul conferinței sale, e a explorat conceptele fundamentale ale imaginativului uman, examinând modul în care imaginația influențează percepția realității și capacitatea de inovare a omului. Prin exemple concrete și analize critice, Arman a demonstrat cum imaginația nu este doar un refugiu al gândurilor, ci și un instrument esențial pentru înțelegerea și modelarea lumii înconjurătoare.

Participanții la conferință au avut ocazia să interacționeze direct cu dr. Arman, adresând întrebări și dezbătând ideile prezentate în cadrul unei sesiuni de discuții care s-a constituit nu doar într-o sursă de inspirație, ci și într-un prilej de aprofundare a unor teme filosofice complexe, într-un cadru academic stimulativ. Evenimentul marchează un început promițător pentru manifestările culturale din această perioadă, oferind o perspectivă captivantă asupra rolului imaginației în viața umană și contribuind la îmbogățirea dialogului intelectual în comunitatea noastră.
 
Vineri, 5 iulie, de la orele 12.00 dr. Dorina ONIȚĂ a susținut o conferință pe tema ”Nevroza în timpurile noastre”. Prezentarea s-a concentrat pe explorarea diferitelor tipuri de nevroze întâlnite în societatea modernă și pe modul în care acestea afectează viețile oamenilor. Dr. Dorina Oniță, cunoscută pentru expertiza sa în domeniul psihiatriei clinice, a oferit o perspectivă aprofundată asupra factorilor care contribuie la dezvoltarea acestor tulburări, precum și strategiile de gestionare și tratament disponibile. Deși intervențiile medicale joacă un rol central în soluționarea problemelor, ele nu pot aborda și schimba determinanții sociali. Abordarea sănătății mintale ar trebui să includă pe lângă intervențiile individuale, cum ar fi terapia și gestionarea stresului, și eforturi la nivel social și cultural pentru a promova un mediu care susține sănătatea mentală și bunăstarea generală.
 
De la orele 16.00, drd. Adriana SIMA a conferențiat pe tema ”Moralitatea, esența încă neexplorată a vieții sau doar o constrângere plictisitoare?”, un subiect care promite să ofere o perspectivă profundă și provocatoare asupra conceptului de moralitate, explorând nu doar definițiile și ramificațiile sale filosofice, ci și impactul practic pe care îl are asupra vieților noastre cotidiene. Drd. Adriana Sima va încerca să răspundă unei întrebări fundamentale despre natura moralității: Este aceasta un nucleu esențial care ne ghidează existența sau doar o serie de reguli impuse care ne limitează libertatea? Au fost abordate diverse teorii și perspective etice, de la cele clasice la cele contemporane, analizând modul în care este astăzi percepută moralitatea, s-a discutat despre cum s-au dezvoltat normele morale de-a lungul istoriei și cum reflectă acestea valorile și prioritățile unei societăți. De asemenea, au fost examinate conflictele și dilemele morale care apar în situații complexe, evidențiind cât de dificil este uneori să discernem între bine și rău, ilustrând astfel complexitatea și nuanțele moralității în viața reală.
 
De la orele 18, prof.univ.dr. Nicolae IUGA a conferențiat pe tema: ”De ce se produce declinul civilizațiilor”. În cadrul acestei prezentări, profesorul Nicolae Iuga va explora cauzele fundamentale ale decăderii civilizațiilor de-a lungul istoriei, analizând atât factorii interni, cât și pe cei externi care contribuie la aceste procese complexe. Profesorul Iuga, renumit pentru cercetările sale în domeniul filosofiei și istoriei culturale, va aduce în discuție teorii și perspective diverse, de la influențele economice și politice, până la aspectele sociale și culturale care au dus la declinul unor mari civilizații. În cadrul prelegerii a fost discutat rolul inovării tehnologice și al schimbărilor culturale în aceste procese, oferind un tablou complex al modului în care civilizațiile se transformă și, în unele cazuri, decad. 
 
Conferințele revistei ”Tribuna” au continuat sâmbătă 6 iulie 2024 începând cu orele 13.30, cu dr. Ciprian DEMETER, care va conferenția pe tema: ”Elogiu satului românesc, autenticitate și unicitate”, o prelegere captivantă care promite să fie o incursiune fascinantă în lumea satului românesc, explorând aspectele care definesc autenticitatea și unicitatea comunităților tradiționale.
 
Autorul acestui text, Ciprian Demeter, cunoscut pentru pasiunea sa față de valorile și tradițiile românești, a adus în prim-plan importanța conservării patrimoniului rural. Prin prisma experiențelor și cercetărilor sale, Ciprian Demeter va evidenția modul în care satele românești își păstrează identitatea în fața modernizării rapide, subliniind elementele culturale, sociale și istorice care fac din satul românesc un spațiu unic, punând accent pe bogăția obiceiurilor și tradițiilor locale și va oferi perspective valoroase asupra modului în care autenticitatea și unicitatea pot fi menținute și promovate, contribuind la revitalizarea comunităților autentice românești. Evenimentul a fost nu doar o celebrare a trecutului, ci și o pledoarie pentru protejarea și valorizarea moștenirii rurale a României în viitor.
 
De la ora 18.30 dr. Mircea ARMAN a conferențiat pe tema ”Filosofia transumanismului”. În cadrul acestei prezentări, dr. Arman a abordat conceptul transumanismului. Dr. Mircea Arman, cunoscut pentru lucrările sale în domeniul filosofiei contemporane, a analizat implicațiile etice, sociale și filosofice ale transumanismului, discutând despre modul în care avansurile tehnologice, precum inteligența artificială, biotehnologia și nanotehnologia, pot transforma radical condiția umană.
 
Participanții la conferință au avut ocazia să înțeleagă mai bine provocările și oportunitățile pe care transumanismul le aduce în societatea modernă. De asemenea, au fost discutate subiecte precum extinderea vieții, îmbunătățirea capacităților cognitive și fizice, precum și riscurile asociate cu depășirea limitelor naturale ale corpului uman. 
 
Duminică, 7 iulie 2024, lucrările conferinței de la Cluj-Napoca continuă de la orele 17:30, cu Ani BRADEA care va susține o conferință cu tema ”Plasticieni contemporani în Tribuna”, iar de la ora 20.00, ”Rondul poeților” – Direcția 9.
 
”Conferințele Tribuna” din acest an reprezintă o continuare de succes a activităților culturale tradiționale ale revistei, conform programului de management al dr. Mircea Arman, program care vizează îmbunătățirea constantă a calității publicației și, totodată, promovarea actului cultural.