ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ziua Unirii Principatelor Române este marcată de grupul Trei Parale cu selecție inedită de melodii tradiționale pe scena Teatrelli, vineri, de la ora 19.00, arată un comunicat trimis pe adresa redacției.

Grupul vine la Teatrelli cu o selecție de piese tradiționale din Muntenia, Oltenia și Moldova interpretate rar.

„Melodiile sunt rezultatul unei adevărate sondări antropologice pe care cei de la Trei Parale au întreprins-o într-un demers de a recupera muzica tradițională. (...) Concertul își propune să ilustreze unul dintre efectele Micii Uniri: libertatea de a trece muzical de la un peisaj românesc la altul, sub aceeași identitate culturală. Va fi prezentat un repertoriu special, cu melodii tradiționale culese din zona Munteniei, Olteniei și Moldovei – o selecție din mai multe proiecte ale grupului”, arată organizatorii.

Evenimentul marchează împlinirea a 161 de ani de la Unirea Principatelor Române.

Vor fi prezentate interpretări inedite, „unele cât se poate de scrupuloase, altele cât se poate de libere” la instrumente vechi, aproape dispărute în mediul tradițional și extrem de puțin puse în valoare în lumea contemporană urbană: diverse fluiere (fluierul ciobănesc, cavalul, fluierul fără dop, fluierul gemănat, tilinca), cobza, viela, drâmba, diverse instrumente de percuție (toba, vuva, daireaua). Astfel, Florin Iordan va interpreta la cobză și fluiere (fluier, caval, tilincă), cimpoi, tambură (saz), țiteră, Daniel-Mircea Pop va asigura partea vocală, dar va interpreta de asemenea și la fluiere și la percuție, Mihai Balabaș, la vioară și Beatrice Iordan la cobză.

Grupul Trei Parale este cunoscut pentru faptul că în alcătuirea repertoriului și conturarea stilului interpretativ, se bazează pe diferite modalități de cercetare: expediții prin sate, colaborări cu bătrâni muzicanți, ascultarea unor înregistrări vechi de teren, realizate de Constantin Brăiloiu sau Béla Bartók, documentarea din diverse volume de folclor muzical sau studiul unor transcripții de secol al XIX-lea (A. Pann, G. Ucenescu, D. Vulpian, etc.).

Intrarea la eveniment este liberă, în baza unei rezervări online pe bilete.ro și la casa de bilete Teatrelli (Piața Lahovari, Nr.7). Rezervarea își pierde valabilitatea cu 20 de minute înainte de ora de începere a evenimentului, iar din acel moment accesul se va face în ordinea sosirii publicului, în limita locurilor disponibile