A fi european nu înseamnă a renunța la valorile naționale și nu trebuie să uităm că tot ce a existat de valoare în țara asta a plecat de la tradiția populară, a declarat maestrul Tudor Gheorghe într-un interviu pentru Ziarul Lumina.

Maestrul Tudor Gheorghe subliniază, în acest interviu de colecție, că trebuie să ne protejăm valorile tradiționale românești, pentru că ele stau la baza identității noastre naționale.

„Nu sunt individul absurd să spun: gata, trebuie să tragem un clopot de sticlă peste satul românesc, să redescoperim opinca, să-i vedem din nou pe țărani plini de noroi, nădușiți, transpirați, munciți, nebărbieriți, asudați, nici pe departe. Eu vreau să intru în ­curtea unui țăran român astăzi, indiferent din ce zonă a țării este, să-i bat în poartă, el să mă recunoască, să mă invite în casă, să mă întrebe: Domnul Tudor, vreți un pahar cu apă? Cu gheață sau fără gheață? Vreți să opresc aerul condiționat? Eu vreau ca el să aibă toate astea, nu mă deranjează, dar duminica să-și pună costumul de sărbătoare, să-și ia copilașii de mână și să se ducă la biserică. Și duminică după masă să încingă o horă, să nu uite lucrurile astea! Toate sunt esențiale pentru păstrarea frumuseții și acurateții poporului român, căci de aici venim. Da, eu nu am nimic împotrivă. Sunt un tip care vrea civilizație europeană, nu sunt absurd. Europa ne-a dat și ne dă lucruri importante, dar ne-a și luat lucruri importante. Mă doare sufletul când văd că renunțăm la lucrurile noastre de bază. Noi avem valori inestimabile și stăm cu gurile căscate și adunăm ciurucuri din punct de vedere spiritual. Acest lucru este dureros!”, a explicat Tudor Gheorghe.

Potrivit maestrului, tot ce a existat valoare în această țară a plecat de la tradiția populară.

„Începând de la Eminescu, unde întâlnești elemente populare câte vrei, la Enescu, la Brâncuși, deci în tot spațiul artistic noi am rezistat și ne-am impus pe plan internațional prin autenticitate, prin forța care ne-a venit din capacitatea creatoare. Or a renunța la acest lucru este o aberație”, a menționat Tudor Gheorghe.

Maestrul a amintit de greci, unde dansurile tradiționale sunt probă de bacalaureat. DIn păcate, românii nu știu să joace dansurile populare.

„Noi trebuie să învățăm un lucru de la greci. La ei nu iei bacalaureatul dacă nu știi dansurile tradiționale ale grecilor. Se studiază în liceu. De aceea, oriunde se întâlnesc mai mulți greci într-o cârciumă, indiferent unde sunt, dansează și cântă imediat, pentru că ei știu. Românii mei mai mult de trei cântece populare nu știu să cânte și când îi pui să joace o horă sau o sârbă, se încurcă între ei definitiv. Ar trebui reintrodus ca studiu obligatoriu în școală, din clasa I, dansul popular. Astfel, când termini liceul să știi: o horă, o sârbă, o învârtită, un brâu, din fiecare zonă a țării câte un dans tradițional”, a explicat Tudor Gheorghe . 

 

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews