UNESCO a adoptat oficial o rezoluție controversată cu privire la Ierusalimul de Est

Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO) a adoptat în mod oficial, marți, o rezoluție controversată cu privire la Ierusalimul de Est, depusă de țări arabe în numele protecției patrimoniului cultural palestinian, dar despre care Israelul susține că încearcă să nege legătura milenară dintre evrei și acest oraș sfânt.
Prezentat de Algeria, Egipt, Liban, Maroc, Oman, Qatar și Sudan, textul a fost aprobat de către cele 58 de state membre ale Consiliului executiv al UNESCO, reunit în sesiune plenară la sediul organizației, la Paris. Rezoluția a fost adoptată fără să mai existe vreo dezbatere după ce a fost votată în formă de proiect de către o comisie săptămâna trecută, a declarat o purtătoare de cuvânt a organismului ONU.
Adoptarea sa în comisie joia trecută (cu 24 de voturi pentru, șase împotrivă și 28 de abțineri), a stârnit un protest în Israel, unde guvernul a anunțat imediat suspendarea cooperării sale cu UNESCO.
După votul decisiv de marți, palestinienii au salutat rapid rezultatul. „Rezoluția reamintește că Israelul este o putere ocupantă în Ierusalimul de Est și îi cere să oprească abuzurile", a declarat presei Mounir Anastas, adjunctul ambasadorului la UNESCO.
„Acesta nu este locul potrivit pentru a rezolva problemele între țări sau popoare", a replicat ambasadorul Israelului la UNESCO, Carmel Shama-Cohen, estimând că organizația ONU pentru pace și cultură ar trebui să servească mai degrabă la a "construi punți" între israelieni și palestinieni.
Guvernul Israelului vede aprobarea proiectului de rezoluție ca pe o decizie politică ce ignoră istoria și arheologia.
Ierusalimul de Est, partea palestiniană a orașului, este ocupat de Israel din 1967 și între timp anexat, anexare considerată ilegală de către ONU. Acesta găzduiește orașul vechi și zidurile sale, un sit înscris pe lista UNESCO a Patrimoniului Mondial. Aici se află ultrasensibila Esplanadă a Moscheilor, al treilea cel mai sfânt loc al Islamului, dar și cel mai sfânt loc pentru evrei, care îl venerează sub numele de Muntele Templului. Printr-o moștenire istorică, Iordania continuă să administreze esplanada, dar Israelul controlează toate căile de acces.
Chiar dacă proiectul adoptat „afirmă importanța Orașului Vechi al Ierusalimului pentru cele trei religii monoteiste'', clasa politică israeliană este unanim ofensată de formulările incluse în text, care se referă la aceste locuri sfinte în primul rând după numele lor islamice, fiind ignorați în mare parte termenii ebraici. Pentru politicienii israelieni această terminologie este de natură să nege legătura dintre evrei și Muntele Templului.
„A spune că Israelul nu are nici o legătură cu Muntele Templului și Kotel (Zidul Plângerii) este ca și cum a-i spune că chinezii nu au nici o legătură cu Marele Zid", a denunțat primul-ministrul Benjamin Netanyahu săptămâna trecută.
Directoarea UNESCO, Irina Bokova, a încercat săptămâna trecută să minimalizeze rezoluția, spunând că „patrimoniul Ierusalimului este indivizibil" și că „fiecare comunitate are dreptul la recunoașterea explicită a istoriei și a legăturilor sale cu orașul". „Negarea, abandonarea sau ștergerea tradițiilor evreiești, creștine sau musulmane subminează integritatea sitului", a afirmat ea.
ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.
Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.
ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.
De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!

RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei) | RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)
Pe același subiect

După ce au ”pierdut” Coiful Dacic, olandezii vor și sculpturile lui Brâncuși

Mort subit după vaccin, în floarea vieții - a debutat post-mortem...

Av. Florentin Țuca: Roagă-te, mănâncă, luptă și repetă

Un Chip al Luminii : Nil Dorobanțu - De unde vii Sfinte Desculț? De la Hristos. Și unde te duci? La Hristos

Luminița Arhire: CAREU DE INTELECTUALI CU DANILEȚ ÎN COADĂ

REACȚIUNEA: Cenzura euro-bolșevicilor se ascute ca lupta de clasă. Vlad Pârău: O nouă dezinformare de la Context.ro. Să verificăm factual știrile false răspândite de foștii verificatori factuali împotriva folkiștilor!
Recomandările noastre

22 aprilie 1990, startul Pieței Universității. În urmă cu 35 de ani începea cea mai amplă manifestație anticomunistă din Europa Centrală și de Est. VIDEO și GALERIE FOTO

Alex Jones și Tucker Carlson despre Lupta pentru Adevăr: Globalism, Trump, Israel, Planuri Secrete pentru Al Treilea Război Mondial, WEF, CIA, 9/11 - O EMISIUNE-BOMBĂ tradusă în română - VIDEO
Secțiuni: Cultură
Locații: Israel
Subiecte: Monumente UNESCO UNESCO a adoptat oficial o rezoluție controversată cu privire la Ierusalimul de Est
Organizații: UNESCO
Tip conținut: Știri
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Comentarii (0)