ACTUALIZARE 12.12/11:35 În urma atacurilor din presă la adresa sa, muzicianul Grigore Leșe a făcut câteva precizări pe pagina sa de facebook, cu privire la incidentul de la Târgu Lăpuș. Acesta a explicat faptul că a așteptat câteva ore pentru ca spectacolul să înceapă, fiind într-o stare fizică de extenuare, după o serie de concerte. Acesta a precizat că spectacolul a fost doar întrerupt, nu anulat.

Iată mesajul lui Grigore Leșe:

„Vă rog pe dumneavostră, oameni ai presei, și pe dumneavoastră, cei care mă urmăriți, să preluați aceste rânduri, exact așa cum sunt ele.

La Tîrgu Lăpuș m-am dus cu tot sufletul, fără nicio pretenție de absolut niciun fel, atunci când autoritățile locale mi-au lansat invitația. De altfel, ca să fim bine înțeleși, vreodată n-a existat vreo pretenție a mea de la locul unde m-am născut, ba am căutat să ridic zona în fiecare an, printr-o serie de evenimente cu artiști de mare calibru, cu televiziuni, cu presă, organizate inclusiv la casa unde m-am născut, în satul Stoiceni.

La Tîrgu Lăpuș am venit absolut extenuat, în urma unei serii grele de 8 concerte, in 6 zile, cu 3 ore de somn pe noapte, dar cu sufletul plin că sunt așteptat acasă cu multă bucurie si mult drag, să ne cinstim istoria. Am venit să spun o poveste despre eroii Lăpușului, despre părinții noștri, ai tuturor lăpușenilor. Am venit să citesc scrisorile lor de război, pe care cu multă trudă le-am căutat în Arhivele Naționale și pe care le-am legat în cântec cu toată inima. Am venit să le dau suflet din sufletul meu, în ceea ce numesc act artistic, pe care oricât de mult aș fi pus pe rug, la ars, pentru ieșirea mea, de care îmi pare extrem de rău, l-am transpus în scenă de patruzeci de ani, cu aceeași emoție și același consum. Dar de data aceasta, am venit sa îl dau ofrandă străbunilor mei, și ai noștri, ai lăpușenilor. Cu multă inimă am venit.

Dincolo de datele organizatorice despre care nu vreau să comentez, am așteptat calm și disciplinat un număr considerabil de ore să pot intra în scenă. Mult peste ora inițială a începerii concertului. Am intrat în scenă, am început concertul. Apoi, l-am intrerupt, izbucnind intr-un moment de tensiune, de oboseală, de neînțelegere a actului meu artistic în acest context.

Regret faptul că atitudinea mea a fost interpretată greșit. Contextul în care m-am exprimat a fost unul care mă face să readuc în atenție o problematică tot mai prezentă în sălile de concert de la noi - conduita pe care trebuie să ne-o asumăm în egală măsură, artiști și public, atunci când construim un act cultural. Chiar dacă uneori e vorba de ai noștri, cei de acasă. De la punctualitate, până la vestimentație și terminând cu folosirea telefoanelor mobile în timpul unui spectacol. Atât noi, cei din scenă, cât și publicul.

Iertare celor care se aflau acolo și au respectat toate cele de mai sus. Atunci când intri in scenă, să te dăruiești publicului, si mai ales în contextul istoric în care ne aflam, sensibilitatea și senzitivitatea devin acute. Încărcătura emoțională pe care o presupune pregătirea mea pentru fiecare concert pe care-l susțin, indiferent de locul unde se întâmplă acesta, e enormă.

Să văd un anumit domn din aceeași breaslă cu mine, comentând cu mult patos, ceea ce el însuși pare că vrea să dea publicului, îmi ridică un mare semn de întrebare, ba chiar de îndoială, asupra înțelegerii domniei sale a înfăptuirii actului artistic. Dar despre asta s-au exprimat suficient înaintea mea alți coloși ai muzicii tradiționale.

Îmi doresc ca acest episod să însemne o mai atentă aplecare a organizatorilor și a noastră, a tuturor, asupra a ceea ce înseamnă respectul față de un act cultural în desfășurare.

Multumesc pentru mesajele tuturor celor care mi-au iertat și tonul, și ieșirea nefiresc de tensionată, pe care o regret, dar care au înțeles exact de ce ele au existat. Nimeni nu a părăsit scena, concertul a continuat”

Știrea inițială

Marele artist Grigore Leșe a fost nevoit să întrerupă un concert pe care-l oferise gratuit în orașul său natal, Târgu Lăpuș, după ce a acuzat organizatorii că nu s-au ținut de cuvânt în ceea ce privește condițiile pentru desfășurarea evenimentului.

Mai precis, Grigore Leșe s-a supărat că organizatorii au permis intrarea spectatorilor în sală după începerea concertului, deși îi dăduseră asigurări că acest lucru nu se va întâmpla. Este vorba despre un concert pe care Leșe l-a susținut, voluntar, cu ocazia Centenarului și a comemorării lăpușenilor căzuți în Marele Război.

Primarul localității a declarat în apărarea artistului.

„Toată lumea încearcă să dramatizeze. Omul ăsta e fiu al locului. El s-a oferit voluntar, fără niciun ban, să vină să  țină un concert pe 5 decembrie, ziua istorică a Lăpușului. După ce am terminat afară la monument, a intrat în Casa de Cultură și, la un moment dat, cum e lumea, au tot intrat , au ieșit, iar el a zis că nu ține niciun concert dacă tot bateți ușile astea. Apoi am închis ușile și a continuat concertul. Nu a fost nicio problemă. Nu s-a certat, a transmis un mesaj de pe scenă. El i-a atenționat că, dacă vor să țină un concert, să închidă ușile”, a declarat primarul localității Târgu Lăpuș, Mitru Leșe, citat de Adevărul.

„Gata, la revedere, domnilor! Am spus să închideți ușa, a intrat doamna, la revedere! Puteți să înjurați, să scrieți unde vreți. Eu am spus ceva. Îmi pare foarte rău. Am pus o condiție, am spus că vreau un concert mai scurt și punct. Am întrebat dacă ați închis ușile, ați spus da. Gata cu minciunile, cu vicleșugul. Cum să cânt dacă nu asigurați condiții de a cânta? Luați o pauză, mă duc să mănânc și hotărăsc eu când dau concertul, nu când vreți dvs. Am luat avionul, am lăsat trei concerte că vin la Lăpuș și ce e asta?”, a spus Grigore Leșe.2% din impozitul pe salariu
Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 2% să meargă către articolele noastre și sprijinirea directă a siteului ActiveNews România, nu către stat. Companiile de publicitate și multinaționalele nu ne iubesc. Ajută-ne să luptăm în continuare pentru cele ce-ți sunt dragi: Familia, Credința și Țara.

Descarcă formularul și depune-l la agenția ANAF de care aparții până pe 31 iulie.