Umbrele Transilvaniei

Este cartea pe care o voi ține aproape, pentru a mă întoarce cu prichindeii mei din când în când în harul poveștii depănate de către autor, în atmosfera de legendă românească la granița hagiografiei. Unele fraze le-am citit de mai multe ori pentru că pur și simplu am rămas blocat în mireasma unică a imaginii create de ele. Dacă vă veți învoi, veți fi purtați prin săli uriașe de palat domnesc unde câte-o rază strecurată de soare „dă în vileag părintește neînsemnatele păcate, altfel nevăzute, în chip de fire de praf aflate într-o veșnică plutire”, veți fi la comanda apărării cetății Sucevei, în luptă cu nedeslușite forțe ale întunericului sau în căutarea pustnicilor ascunși ai Carpaților.
Cartea este un buchet de nouă narațiuni fantastice, unele pornind de la vechi legende românești precum legenda întemeierii și distrugerii cetății Sucevei, consemnate de Tony Brill, altele pornite de la detalii de etos românesc, de exemplu talismanul capului de cerb din Harap-Alb.
Aceasta îmi este și cea mai dragă povestire, prima din volum, Ochii himerei. Chimaera ucide și aduce progres (sic!), fascinează și conduce împărății, citind-o simți razele roșietice ale turnului din Mordor în spate (ar fi minunată o ecranizare măcar animată a Ochilor himerei sau Ciocnirii legendelor, textele abundă în imagini și acțiune, cred că suportă ușor adaptarea la scenariu).
Este povestea voinicului Șoimanul trimis să aducă și în împărăția noastră Himera, cel mai greucean între greuceni, care știe că pentru „a ajunge la înălțimea cerului, trebuie mai întâi să se coboare în străfundurile pământului pentru a găsi temeiul ce trebuia găsit, pentru a afla în sine un temei”.
Povestea este un fantasy care te trimite la Tolkien dar deopotrivă o nuvelă palimpsest despre societatea chimaerei, locul în care cotizezi zi de zi, o distopie în care intuiești în reflecții duhovnicești realități din lumea noastră post-istorică.
Sub spectrul Himerei, „oamenii nu își mai spuneau nicio vorbă, decât dacă aveau ceva de făcut împreună. Cu toții erau grăbiți, palizi, morocănoși și alergau de colo-colo. Nici nu isprăveau bine un lucru, că se și apucau de altul, și apoi de altul, fără de odihnă!...Toate obiectele făurite de mâna omului ajunseseră de rușine și nu se mai foloseau decât cele făcute de machini. Frumos li se părea acum oamenilor doar ceea ce nu aveau… trăiau numai din așteptări, speranțele fiind singurul lucru care îi ținea în viață.”
Cea de-a doua nuvelă urmărește la persoana întâi temerile și gândurile unui comandant implicat în apărarea cetății Sucevei, evenimente inspirate dintr-o veche legendă românească. Iar „Umbrele Transilvaniei” este de fapt numele celei de-a cincea povești din volum, povestea ce se petrece prin 1861 în jurul misterului unei mănăstiri dispărute în satul Berivoi din Țara Bârsei.
Lansez invitația de deslușire a umbrele acestor eroi ai lui Alexandru Dan, a uimitoarelor temeiuri ale începuturilor. Multe pagini cu folos vă urez!
ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.
Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.
ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.
De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!

RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei) | RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)
Pe același subiect

După ce au ”pierdut” Coiful Dacic, olandezii vor și sculpturile lui Brâncuși

Mort subit după vaccin, în floarea vieții - a debutat post-mortem...

Av. Florentin Țuca: Roagă-te, mănâncă, luptă și repetă

Un Chip al Luminii : Nil Dorobanțu - De unde vii Sfinte Desculț? De la Hristos. Și unde te duci? La Hristos

Luminița Arhire: CAREU DE INTELECTUALI CU DANILEȚ ÎN COADĂ

REACȚIUNEA: Cenzura euro-bolșevicilor se ascute ca lupta de clasă. Vlad Pârău: O nouă dezinformare de la Context.ro. Să verificăm factual știrile false răspândite de foștii verificatori factuali împotriva folkiștilor!
Recomandările noastre

22 aprilie 1990, startul Pieței Universității. În urmă cu 35 de ani începea cea mai amplă manifestație anticomunistă din Europa Centrală și de Est. VIDEO și GALERIE FOTO

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Comentarii (0)