ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Lucrarea "The Sunflowers in 1937", a fost adjudecată în licitație miercuri, la Londra, pentru suma record de 3.117.000 de lire sterline (n.r. - aproximativ 4 milioane de euro), informează site-ul oficial al casei Sotheby's.

Este vorba despre lucrarea "Floarea-Soarelui în 1937", care reinterpretează capodopera lui Vincent Van Gogh, sub influența evenimentelor din secolul al XX-lea, respectiv persecuția Germaniei naziste.

Tabloul e realizat la scara monumentală și a triplat recordul personal al lui Adrian Ghenie care data din urmă cu doi ani pentru un tablou vândut la aceeași casă de licitații, Sotheby's.  

În ciuda notorietății mondiale a artistului român, englezii de la Sotheby's, i-au greșit acestuia originea. "Artistul ungar Adrian Ghenie" - a fost postarea casei de licitații, care anunța recordul de 4 milioane de euro. După ce au fost criticați de mai mulți utilizatori, englezii au îndreptat eroarea.

În vârstă de 38 de ani, Adrian Ghenie s-a născut în Baia Mare, unde a absolvit Universitatea de Arte și Design din Cluj Napoca. Din 2013 s-a stabilit la Berlin, unde deține o galerie de artă.

Până acum, cea mai mare sumă pentru o pictură a lui Adrian Ghenie a fost de 1,4 milioane lire pentru tabloul Fake Rothko în cadrul unei licitații organizată de Sotheby din Londra la începutul lunii iulie din 2014.

Picturile românului au fost expuse la Tate Liverpool, San Francisco Museum of Modern Art sau Fondazione Palazzo Strozzi din Florența.