ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un vechi teatru de vară al Bucureştiului şi unul dintre ultimele rămase în picioare din oraş e lăsat de mai bine de 20 de ani pradă nepăsării şi uitării.

Teatrul din Parcul Bazilescu a ajuns de la simbol al cartierului Bucureştii Noi la o ruină, pericol public pentru cei care se plimbă în jurul ei.

Construit în anii 50, teatrul se află în proprietatea Ministerului Culturii. Din birourile de sticlă ale ministerului nu se aud însă rugăminţile celor ale căror prime amintiri se leagă de vechiul teatru. 

În anii 50, teatrul era cel mai mare cinematograf în aer liber din Bucureşti. Putea primi până la două mii de oameni în gradene şi foişoarele acoperite. Jumătate de secol mai târziu, perla Parcului Bazilescu s-a transformat în ruină. Bucăţi mari de ţiglă, ciment şi cărămizi desprinse din tavan stau să cadă la orice mişcare din jur. Acum câţiva ani, locul a fost marcat cu bulina roşie, semn că se încadra în clasa I de risc seismic, potrivit digi24.ro.

Între timp, a dispărut. Nu a dispărut însă teama părinţilor care îşi duc copiii în parc. Arhitecţii au încercat să readucă teatrul la viaţă. Şerban Sturdza, preşedintele filialei Bucureşti a Ordinului Arhitecţilor, a gândit un proiect de reabilitare a întregului ansamblu, plan pe care l-a înaintat conducerii Teatrului Masca.

„Terenul este foarte bun, foarte util de ocupat în spatele clădirii actuale, fără să distrugem nimic din clădire şi completând funcţiunile cu un teatru dotat cu tot ce trebuie, cu tun de scenă şi toate cele necesare de circa 500 de spectatori”, a spus Şerban Sturdza, preşedintele Ordinului Arhitecţilor Bucureşti. Renovarea ar costa între 500.000 şi un milion de euro, în funcţie de starea reală a structurii de rezistenţă.

Bani pe care Teatrul Masca nu îi are. Dar Ministerul Culturii, instituţia care patronează teatrul, ar avea mai multe posibilităţi să facă rost de fonduri. Însă nimeni de acolo nu mişcă un deget. Revoltaţi că teatrul de vară e lăsat să se ruineze, sute de bucureşteni au luat atitudine şi pun presiune pe autorităţi în speranţa că vor schimba ceva.

„Probabil, Ministerul Culturii, ca o structură pachidermică sau cu o birocraţie mai mare, nu poate să se ocupe şi nici nu are fonduri pentru a reface acest obiectiv”, a spus Alexandru Dumitrescu. O soluţie ar fi trecerea teatrului de la Ministerul Culturii la autorităţile locale. Însă este un proces birocratic întortocheat.

„Este nevoie de o hotărâre a consiliului, fie că este Consiliul Local al Sectorului 1, fie că este Consiliul General, prin care să se solicite Guvernului, pentru că este în administrarea Ministerului Culturii în acest moment, să dea în administrare autorităţii locale acest edificiu”, a declarat Cătălin Câmpeanu, consilier general al Capitalei. Timpul nu pare să aibă însă răbdare cu clădirea care se macină pe zi ce trece.

Au existat chiar voci care au cerut demolarea ei. Oamenii din cartier nu sunt deloc încântaţi de ideea abandonării unuia dintre puţinele teatre de vară rămase în oraş. Pentru ei, teatrul e simbolul cartierului Bucureştii Noi.