ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Se împlinesc astăzi, 7 februarie 2025, 20 de ani de când, în peisajul presei românești, și‑a făcut apariția Ziarul Lumina, al cărui întâi număr a fost dedicat aniversării nonagenare a vrednicului de pomenire Părinte Patriarh Teoctist. După 5.725 de ediții în 20 de ani de apariție neîntreruptă, Ziarul Lumina și‑a consolidat locul și și‑a confirmat rolul de jurnal al vieții bisericești din Patriarhia Română. Sărbătorirea celor două decenii este marcată, în perioada 6‑8 februarie, prin Colocviul național „Presa bisericească la Centenarul Patriarhiei Române”. Istoria nescrisă a Bisericii Ortodoxe Române consemnează prin martori că intenția creării unui cotidian național-creștin al Patriarhiei a aparținut unui mic colectiv al ziarului ZIUA care i-a propus-o vrednicului de pomenire Patriarh Teoctist înainte de a apărea Lumina la Iași, după cum își poate aminti consilierul său de presă din acea perioadă. Cu bucurie duhovnicească și frățească, ActiveNews urează Ziarului Lumina Întru Mulți Ani!

Ziarul Lumina informează: Pe parcursul a trei zile, în cadrul a două sesiuni de comunicări științifice, precedate de o sesiune preliminară, găzduite de Palatul Patriarhiei, respectiv (mâine) de Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București, ierarhi, jurnaliști, ostenitori în cadrul Centrului de Presă BASILICA al Patriarhiei Române, profesori și cercetători vor susține prelegeri evidențiind rolul presei bisericești în societatea românească, precum și modul în care aceasta susține misiunea pastorală și catehetică a Bisericii.

Manifestarea dedicată în egală măsură Centenarului Patriarhiei Române și momentului aniversar al Ziarului Lumina a debutat joi, 6 februarie, într‑un cadru solemn, fiind vernisată expoziția „Centenarul Patriarhiei Române. Pagini din istoria presei românești”, găzduită de Sala „Europa Christiana” a Palatului Patriarhiei. Cu același prilej a fost lansat „Catalogul mediatic ortodox - ediția 2025”.

Sesiunea preliminară a colocviului a continuat astăzi, 7 februarie, în Sala „Conventus” a Palatului Patriarhiei, fiind moderată de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop‑vicar patriarhal, care a evidențiat legătura dintre cele două evenimente celebrate în cadrul manifestării.

„Ziua de astăzi marchează împlinirea a 20 de ani de la apariția primului număr al singurului cotidian ortodox din lume, Ziarul Lumina, eveniment legat în mod fericit de sărbătorirea din 4 februarie a Centenarului Patriarhiei Române, întrucât există o foarte strânsă legătură între organizarea modernă a Bisericii Ortodoxe Române și apariția și dezvoltarea unei prese bisericești în țara noastră. Este o legătură strânsă și cu momentul canonizării celor 16 părinți martiri și mărturisitori în perioada comunistă, întrucât trei dintre aceștia au avut o bogată experiență în presa bisericească. Suntem chemați astăzi să reflectăm asupra importanței presei bisericești în viața socială și cum pot Biserica și slujitorii presei bisericești să‑și împroprieze cele mai moderne mijloace și metode de promovare a adevărului creștin și a informației cu privire la viața și lucrarea Bisericii în societate către publicul larg”, a spus Preasfinția Sa.

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a rostit în continuare cuvântul de binecuvântare intitulat „Două decenii de cotidian ortodox dintr‑un secol al Patriarhiei Române”, din care spicuim:

„Această dorință a înaintașilor noștri s-a împlinit în urmă cu douăzeci de ani prin înființarea la Iași a cotidianului Lumina, cu difuzare regională în primii doi ani și apoi cu extindere la nivel național, iar prin prezența în spațiul virtual la nivel mondial.  Cea mai dinamică parte din triada Publicațiilor LUMINA, Ziarul Lumina își desfășoară activitatea în armonie cu Lumina de Duminică și Vestitorul Ortodoxiei. Totodată, menținând tradiția presei scrise, ziarul își corelează activitatea cu periodicele centrale ale Patriarhiei Române și cu publicațiile eparhiale. Prin intermediul ediției online și al paginilor din rețelele sociale, ziarul conlucrează cu toate componentele Centrului de presă BASILICA, audiovizuale și digitale.”

La Mulți Ani!