ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ziua Culturii Naționale a fost marcată pe Aeroportul Internațional Henri Coandă București de Institutul Eudoxiu Hurmuzachi pentru românii de pretutindeni (IEH), aflată în subordinea Ministerului Românilor de Pretutindeni. Sute de pasageri au avut posibilitatea de a asculta cântece, poezie eminesciană și muzică românească.

Anul acesta se împlinesc 100 ani de la Marea Unire de la Alba Iulia, iar unitatea națională a fost o temă recurentă în opera poetului Mihai Eminescu.

Directorul general IEH, Nicolae Brînzea, a explicat în contextul desfășurăriri acestui eveniment că ‘atunci când plecăm în afara granițelor țării ducem cu noi dorul și dragostea pentru țară și pentru cei dragi, ducem identitatea românească și valorile noastre culturale’.

Din program a făcut parte Corala Armonia a Arhiepiscopiei Tomisului care a susținut un concert de muzică tradițională și patriotică, iar formația instrumentală Pasăre a interpretat melodii din zona Argeșului.

De asemenea, Ilie Caraș a adus pe scenă armoniile muzicii bucovinene, iar ritmul melodiilor lui Dinu Iancu Sălăjanu i-a îndemnat pe cei prezenți la joc.

Evenimentul a cuprins și un moment de poezie eminesciană susținut de actorul Silviu Biriș.