ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ziua Emil Cioran a fost organizată sâmbătă, 12 decembrie, de către Mitropolia Ortodoxă Română a Europei Occidentale și Meridionale. Biserica Saint Sulpice din Paris a găzduit evenimentul IN MEMORIAM 1, desfășurat prin grija și cu binecuvântarea Mitropolitului Iosif. 

Programul întregii zile a fost consacrat memoriei scriitorului și filosofului de origine română Emil Cioran, anul acesta împlinindu-se douăzeci de ani de la moartea sa.
 
Emil Cioran se naște pe 8 aprilie 1911 la Rășinari (pe atunci în comitatul Sibiu) și moare pe 20 iunie 1995 la Paris. Este fiul protopopului Emilian și al Elvirei Cioran. La șaptesprezece ani începe să studieze filosofia la Universitatea din București. Îi are ca profesori pe Nae Ionescu și pe Tudor Vianu, unul dintre colegi fiindu-i filosoful Constantin Noica. Studiază în original pe Immanuel Kant, Arthur Schopenhauer și Fridrich Nietzsche. În 1933 o bursă îi permite să studieze filosofia la Berlin iar în 1937, cu o altă bursă, a Institutului Francez din București, studiază filosofia în Franța.
 
În 1934 apare prima sa carte: Pe culmile disperării. În 1941 părăsește definitiv România și se stabilește la Paris. În 1949 editura Gallimard editează prima sa carte în limba franceză: Précis de décomposition. Din acest moment întreaga sa operă este scrisă doar în limba franceză. Moare pe 20 iunie 1995, fiind înmormântat în cimitirul Montparnasse (Avenue du Nord, diviziunea 13, numărul 21). În 2009 a fost declarat membru post-mortem al Academiei Române.

Ierarhul, gazda evenimentului, i-a avut invitați pe academicianul Eugen Simion, pe scriitorul Nicolas Cavaillès (editor al operei în limba franceză a lui Emil Cioran) și pe criticul de teatru George Banu, potrivit mitropolia.eu. În cadrul aceleiași zile comemorative a fost vernisată și o expoziție de fotografii realizate de fotograful mexican Rogelio Cuéllar, prieten cu scriitorul, fotografii puse la dispoziție de Ambasada Mexicului la București și expuse pentru prima dată anul acesta publicului la aniversarea a 80 de ani de relații diplomatice între Mexic și România.
 
Ziua a fost întregită prin difuzarea filmelor In memoriam Emil Cioran (2015), realizat de Apostolia TV (televiziunea MOREOM) și Apocalipsa după Cioran (1995), realizat de Gabriel Liiceanu și Sorin Ilieșiu.