Târguri de carte, mese rotunde, recitaluri de poezie, expoziții și ateliere constituie evenimentele prin intermediul cărora va fi sărbătorită în Capitală Ziua Limbii Române - 31 august.

Duminică, vor fi organizate, în Parcul Titan din Capitală, o serie de evenimente, ediția din acest an fiind dedicată scriitorului Lucian Blaga, de la a cărui naștere se împlinesc 120 de ani, informeaza Agerpres.

De la ora 11,00, Centrul Cultural Casa Artelor și Primăria sectorului 3 pun la dispoziție hamace și balansoare pentru cei care "vor să își acorde un răgaz pentru citit în parc", precum și pentru cei care doresc să cumpere cărți semnate de autori români, propuse de zece edituri de prestigiu din țară.

"Ora de Limba Română" începe la ora 12,00, scriitorii Doina Ruști și Ioan Groșan, împreună cu prof.univ.dr. Silviu Angelescu, urmând să susțină ateliere în care vor iniția un dialog deschis cu publicul.

Începând cu ora 18,00, muzica veche românească este adusă în parc de Orchestra MundiColour (solistă Ana Cebotari), în concertul "Limba Noastră", iar de la ora 19,00 actorul Dorel Vișan, invitatul special al serii, va recita poezii de Lucian Blaga, acompaniat de flautistul Ion Bogdan Ștefănescu.
 
O altă expoziție va aduce în parc informații despre istoria Festivalului ''George Enescu'', cu atât mai mult cu cât concertul de deschidere a ediției a XXII-a a evenimentului va fi transmis în direct pe ecranele montate în Parcul Artelor.

Luni, 31 august, de la ora 9,00, vor fi depuse coroane la mormintele scriitorilor români din Cimitirul Bellu, iar de la ora 11,00, la Galeria Dialog a Primăriei sectorului 2, va avea loc conferința cu tema "Limba Română în spațiul public și mediatic". La eveniment sunt invitați să participe acad. Eugen Simion, universitarii Silviu Angelescu, Lucian Chișu și Ioan Cristescu, într-o manifestare moderată de scriitorul Dan Mircea Cipariu.

Ziua Limbii Române a fost instituită în anul 2013, când o lege în acest sens a fost adoptată de Parlament. Actul normativ prevede că Ziua Limbii Române urmează să fie sărbătorită de autoritățile publice din România și de reprezentanțele diplomatice din străinătate, inclusiv de Institutele Culturale ale României sau alte instituții românești din străinătate, 'prin organizarea unor programe și manifestări cultural-educative și artistice cu caracter evocator sau științific consacrate istoriei limbii române'. De asemenea, legea stipulează ca în ziua de 31 august să fie arborat Drapelul României, iar Societatea Română de Televiziune și Societatea Română de Radiodifuziune să reflecte în programele lor manifestările dedicate acestei zile. Ziua Limbii Române se sărbătorește și în Republica Moldova începând cu 31 august 1989.