ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ziua Universală a Iei a fost sărbătorită duminică în Statele Unite, de Ambasada României alături de comunitatea românească. 

Inițiată și coordonată de comunitatea online "La Blouse Roumaine", sărbătoarea este un prilej de a promova o frumoasă tradiție românească și de a crea "un brand de țară recunoscut de toată planeta".

Pentru marcarea evenimentului la Washington DC, a fost organizată o întâlnire în zona Casei Albe, la care au participat peste o sută de persoane din comunitatea românească, dar și cetățeni americani care iubesc și apreciază ia. De asemenea, participanții au promovat și o serie de obiecte populare românești, informează Ambasada României în Statele Unite într-un comunicat de presă, citat de Agerpres.

Ambasada României la Washington, în colaborare cu reprezentanții comunității românești din Washington, a avut inițiativa proclamării zilei de 24 iunie ca 'Ziua Universală a Iei' în Washington DC. În acest sens, au fost întreprinse demersuri formale pe lângă Primăria capitalei americane pentru notificarea zilei de 24 iunie a.c. ca 'Zi Universală a iei' la Washington DC și solicitarea acceptului autorităților americane.

'La Blouse Roumaine' este o mișcare dezvoltată în jurul imaginii și semnificației iei, costum tradițional românesc. Pe lângă frumusețea lor, aceste obiecte vestimentare populare sunt speciale, venerabile artefacte antropologice, care comunică, prin simbolurile brodate manual, identitatea celor ce le poartă. 'La Blouse Roumaine' a generat o serie de inițiative de repoziționare identitară a iei, precum și a culturii tradiționale în general. 

La 21 ianuarie 2013, 'La Blouse Roumaine' a propus ca ziua de 24 iunie 2013, Sânzienele, să marcheze prima celebrare a iei românești sub denumirea de Ziua Universală a Iei, inițiativă salutată de comunitățile românești din întreaga lume.