Plângere penală fără precedent. Preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România se plânge că absenţa ploilor şi temperaturile ridicate au reuşit să distrugă aproape toate recoltele de cereale şi legume, informează B1 TV.
 
Iar de vină ar fi Administraţia Naţională de Meteorologie, care a anunţat ploi în primăvară, însă agricultorii au avut parte doar de vânt. 

Preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR) îi acuză pe meteorologi de dezastrul în care se află acum producţia agricolă. Agricultorii spun că alta ar fi fost situaţia dacă ar fi ştiut din timp că urmează perioade lungi de secetă. S-au trezit fără culturi şi fără nici o şansă de a recupera din pierderile uriaşe pe care le vor înregistra în această toamnă. 

”Vom înainta o plângere penală împotriva ANM, pentru că e o instituție după care noi ne raportăm în funcție de anunțurile pe care le fac și tot așa ne facem și structura de culturi, în funcție de prognozele care ni se dau. Anul ăsta, din păcate, prognozele au fost pe dos şi au dus la pierderi însemnate în agricultură, de miliarde de euro”, a declarat Laurențiu Baciu, președinte LAPAR.

Agricultorii sunt pregătiţi pentru un război cu meteorologii. Vor scoate toate prognozele şi avertizările de ploaie pe care meteorologii le-au făcut şi vor cere ca ANM să fie anchetată pentru estimările greşite.

De cealaltă parte, conducerea ANM neagă că ar avea vreo vină şi spune că, din contră, şi-a făcut datoria. 

”ANM, încă de la 1 martie, a actualizat zilnic starea rezervei de apă din sol conform procedurilor operaționale. Nu în ultimul rând, prognoza meteorologică actualizată zilnic pentru următoarele șapte zile, prognoza pentru două săptămâni la nivelul fiecărei regiuni și la sfârșitul fiecărei luni, datele Centrului European care estimează pentru România temperaturile medii lunare și cantitățile lunare de precipiații pentru următoarele trei luni au fost informații care au fost actualizate zilnic, astfel încât cei interesați aveau acces la ceea ce urmează să se întâmple”, a declarat Elena Mateescu, director executiv ANM.

Bătălia dintre agicultori și meteorologi se va duce în fața anchetatorilor, pentru că preşedintele LAPAR a anunţat că va depune la Parchet plângerea împotriva ANM. Indiferent de rezultat, agricultorii spun că românii vor avea de suferit, după ce pierderile se vor resimţi în preţurile legumelor, fructelor şi cerealelor.

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews