ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Fermierii au primit, în 2015, pentru prima dată avans din plata unică pe suprafață. Acum, Agenția de Plăți și Intervenții pentru Agricultură pregătește din nou achitarea acestei prime tranșe pentru agricultori, exceptându-i pe cei care sunt în eșantionul de control și pentru care regulile impuse de la Bruxelles nu permit virarea banilor până la verificarea fermelor. 
 
”Planul este să finalizăm ce mai este pe aici, pe colo, să finalizăm, că suntem la ANT-uri pe la 98% și la SCZ, undeva pe la 97% și să-i eliminăm pe ultimii care mai au probleme și trebuie luați practic bucată cu bucată”, a declarat Achim Irimescu pentru agrointel.ro.

Despre avansul pe 2016, Achim Irimescu a declarat: ”De pe 16 octombrie, să ne străduim să începem cât mai repede plățile în avans. Termenul asumat de finalizare a plăților - cel de 30 septembrie - va fi respectat, foarte important este să reușim să clarificăm cu cei care au probleme (…)
 
Este greu să vă spun acum că exact pe data de 16 octombrie vor începe plățile în avans, dar în orice caz ne străduim să fie cât mai rapid și să plătim cât mai mult în octombrie, pentru că ce se plătește în octombrie va fi rambursat înainte de sfârșitul anului, ce se plătește în noiembrie, de-abia în ianuarie. Intenția mea este să plătim cât mai mult ca sumă în octombrie.
 
Avansul va fi mai mic, de 50% (din plata unică pe suprafață – n.r.), dar o să crească valoarea subvențiilor, anul trecut au fost 1,59 de miliarde, anul acesta va fi 1,72 de miliarde”, a spus Achim Irimescu.