ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Cultivatorii de tomate în spații protejate vor beneficia și în 2018 de schema de ajutor de minimis prevăzută pentru acest sector în programul de guvernare, potrivit unei hotărâri aprobate în ședința Executivului de miercuri.

Conform unui comunicat al Guvernului, hotărârea stabilește că resursele financiare necesare aplicării schemei sunt de 183 de milioane lei, reprezentând echivalentul sumei de 40 de milioane euro, și se asigură din bugetul pe anul 2018.

Sursa citată precizează că schema de minimis pentru anul viitor este similară anului 2017 și se va implementa de către Direcțiile pentru Agricultură Județene (DAJ), iar potențialii beneficiari sunt: producătorii agricoli persoane fizice care dețin atestat de producător; producătorii agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și întreprinderi familiale constituite potrivit OUG 44/2008; producătorii agricoli persoane juridice.

"Valoarea ajutorului de minims este de 3.000 euro/beneficiar/an. Sumele se plătesc într-o singură tranșă. Pentru o evaluare eficientă a producției de tomate, a fost inclusă în cerere obligativitatea producătorilor de tomate ca la finalul recoltării să comunice DAJ cantitatea totală de tomate obținută pe suprafața de 1.000 mp", se arată în comunicat.

Pentru a fi eligibili acordării acestei forme de sprijin financiar pentru cultura tomate, beneficiarii trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiții: să dețină o suprafață cultivată cu tomate în spații protejate de minimum 1.000 mp, marcată la loc vizibil, cu o placă indicator inscripționată 'Program susținere tomate, 2018' și să menționeze numărul cererii depuse pentru obținerea finanțării; să obțină o producție de minim 2 kg de tomate/mp și să facă dovada producției realizate prin documente justificative privind comercializarea producției; să fie înregistrați în evidențele Registrului agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ-teritorială se află suprafețele cultivate cu tomate în spațiile protejate în anul de cerere; să valorifice producția în perioadele ianuarie-mai inclusiv și/sau noiembrie - 20 decembrie, inclusiv.

Ca urmare a HG adoptată miercuri, fermierii interesați și care îndeplinesc cumulativ criteriile necesare pot depune solicitări de înscriere în program încă de la începutul anului.

Guvernul menționează că în programul din 2017 s-au înscris 9.350 beneficiari, 4.397 dintre aceștia au încheiat ciclul I, suma plătită fiind de 59.277.715,80 lei, iar alți 3.619 beneficiari au fost plătiți în ciclul II cu suma de 48.789.147 lei.