ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ministerul Agriculturii vrea să pună la punct un sistem prin care va monitoriza câte cereale, legume și fructe produc fermierii români pe cele zece milioane de hectare arabile.

Un astfel de program controlat prin satelit interpretează radiațiile electromagnetice emise de lumina dată de soare și căldură emanată de pământ și oferă date despre producția de pe o anumită suprafață.

Estimarea recoltei este importantă și pentru că de ea depind și prețurile pe care le obțin fermierii pentru cerealele vândute.

„Ne-ar informa și pe noi corect, s-ar aranja piața și nu am mai sta pe o piață sălbatică, să importăm mai mult decât trebuie sau să exportăm mai mult decât trebuie. Pentru a nu mai fi diferențe între realitatea din teren și acele declarații luate de până acum, cu tot ce înseamnă producțiile agricole obținute”, spune Laurențiu Baciu, președintele Ligii Producătorilor Agricoli, citat de digi24.ro.

Chiar agricultorii sunt cei care susțin ca informațiile procesate de funcționari diferă de cele obținute de ei. Spre exemplu, în vară, în timp ce oficialii au anunțat că s-au strâns 7,4 milioane de tone de grâu, mai mult decât anul trecut, fermierii susțin că producția a fost una mult mai mică, din cauza ploilor dese.

În prezent, sunt trei instituții care oferă date despre suprafața deținută de un agricultor - oficiul de cadastru, comisia locala de la Primărie și firma angajată de Ministerul Agriculturii pentru a controla câteva mii de fermieri anual cu ajutorul unui program de teledecție prin satelit, spun asociațiile de fermieri. Statul a plătit pentru asta câteva milioane de euro în ultimii ani.