ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Orice persoană care are un teren în România ar putea fi obligată să ia măsuri pentru a distruge ambrozia, o buruiană ce crește de obicei pe marginea drumurilor, pe ogoare sau pe terenurile lăsate în paragină, potrivit unui proiect de lege aflat la Senat în consultare publică.

În caz contrar, amenda ar urma să ajungă până la 10.000 de lei pentru cetățeni și până la 50.000 de lei pentru firme, dar doar după sancționarea inițială cu un avertisment scris.

Concret, documentul prevede că „proprietarii sau deținătorii de terenuri au obligația să desfășoare lucrări de combatere și distrugere a buruienii Ambrosia artemisiifolia (ambrozia) pentru evitarea răspândirii și instalării vegetației adventive invazive și eliminarea ei în cazul prezenței pe terenurile intravilane și extravilane”.

În acest sens, persoanele fizice și firmele vor trebui să desfășoare, cel puțin o dată pe an, în special în perioada înfloririi ambroziei, activități precum cosirea, smulgerea sau erbicidarea acesteia. Dacă această obligație va fi neglijată, autoritățile vor da mai întâi o sancțiune sub formă de avertisment scris. Apoi, ignorarea avertismentului va putea duce la aplicarea unei amenzi între 1.500 și 10.000 de lei, în cazul cetățenilor, sau între 10.000 și 50.000 de lei, în cazul firmelor.

Sancțiunile vor putea fi aplicate, după caz, de specialiștii autorităților locale, ai Direcțiilor pentru agricultură, ai Comisariatelor Gărzii Naționale de Mediu și ai Centrelor Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură.
În expunerea de motive a propunerii de act normativ scrie că ambrozia, ce se găsește de obicei pe marginea drumurilor, pe ogoare sau pe terenurile lăsate în paragină, este o buruiană invazivă și că polenul acesteia provoacă alergii la oameni în perioada înfloririi ei (intervalul iulie-septembrie al anului).
 
Ambrozia, cea mai alergenică buruiană din România, este o plantă anuală, perenă, prezentă în grădini, în culturile de cereale și de floarea-soarelui, dar și în zonele lăsate în paragină: cele cu ruine, zonele rezidențiale noi, unde construcțiile nu au fost terminate, pe marginile șoselelor, pe spațiile verzi, dar și în curțile caselor sau în parcuri.

O singură plantă matură poate elibera până la 8 miliarde de grăunțe de polen (20 microni în diametru) și până la 30.000 de semințe, care își păstrează calitățile germinative timp de 40 de ani.