ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Lipsa de interes a autorităților față de problemele apicultorilor au agravat o situație și așa dezastruoasă, aceștia fiind în pragul falimentului.

Președintele Asociației Crescătorilor de Albine din România (ACA), Ioan Fetea, a declarat pentru ziarul Puterea că apicultorii au fost nevoiți în ultimele săptămâni să cumpere cantități suplimentare de zahăr și siropuri pentru a asigura hrana albinelor, care nu au mai putut culege polen din cauza vremii nefavorabile.

În plus, producția de miere este în scădere, în luna martie fiind realizată foarte puțină miere de rapiță, salcâm și tei, singura speranță pentru o creștere de producție fiind floarea soarelui.

”Dezvoltăm familiile de albine, le dăm de mâncare, dar ele nu au mai putut culege nimic, din cauza frigului. Iar din câte se pare, agonia va continua toată luna aceasta. Am cumpărat în plus 15-20 de kg de zahăr și siropuri pentru fiecare familie de albine, pentru a le menține în viață. Apicultorii au cheltuit tot, producție nu au ca să o vândă, iar de patru luni de zile hrănim albinele în loc să valorificăm”, a declarat, pentru ziarul Puterea, președintele Asociației Crescătorilor de Albine din România (ACA), Ioan Fetea.

Potrivit acestuia, în România sunt acum 1,5 milioane de familii de albine, câte erau și în 1990.

În această situație, apicultorii cer sprijinul Ministerului Agriculturii pentru a face față scăderii producției de miere. ACA a cerut luna trecută Ministerului Agriculturii acordarea unei scheme de minimis în sector, propunerea asociației neprimind încă nici un răspuns.

"Am făcut o adresă de vreo trei săptămâni către ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, pentru acordarea unui ajutor de minimis, dar, deocamdată, nu avem niciun răspuns. Acum suntem în pragul de a-i putea da o situație clară cu pagubele pe fiecare județ în parte", a spus Fetea.

Cele mai afectate zone sunt vestul, centrul și sudul țării, doar în Moldova înregistrându-se o situație ceva mai bună la salcâm, în două-trei masive de pădure.

"Suntem într-o situație disperată, între faliment și supraviețuire, pentru că nu s-a făcut nimic din cauza ploilor. Va fi un an dezastruos. Eu sunt din 1985 în această structură și nu am mai întâlnit așa ceva, iar mulți apicultori mai vârstă au spus că nu li s-a mai întâmplat niciodată ca în perioada de rapiță, de salcâm sau de tei să stea cu sticla de sirop și să le dea de mâncare albinelor. Am rămas și fără albine, pentru că ele nu așteaptă ajutorul statului. Situația este dezastruoasă și apicultorii nu mai știu ce să facă", a menționat Ioan Fetea.

Mai mult, producția de miere din floarea-soarelui este și ea în pericol, dacă temperaturile vor depăși 35-40 de grade și va apărea seceta persistentă.

România produce, în medie, 22.000 de tone de miere anual, clasându-se pe locul patru în Europa, iar din total jumătate de producție merge la export. La nivel național sunt înregistrați în jur de 40.000 de apicultori, peste 60% dintre aceștia fiind membrii ACA, cu un efectiv de 900.000 de familii de albine.