ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Tehnocrații se laudă că au reușit măcar să debirocratizeze România. Că azi nu mai e deloc ca pe vremuri, când viii se îngropau cu pământ, și morții cu hârtii. Numai că și debirocratizarea asta le-a reușit tehnocraților doar în acte, de vreme ce, într-un sat din Bărăgan, un mic fermier trebuie să completeze zilnic hârțogăraie, pentru a dovedi că le-a făcut zilierilor instruirea în protecția muncii. Plus procese verbale de predare-primire a sapei, plus declarație pe proprie răspundere a zilierului, că e „sănătos tun și galben de gras”.   

Florin Cojocariu, fizician la origine, a lucrat în marketing și publicitate, iar în 2012 a înființat o mică fermă legumicolă într-un sat din Călărași. Acolo unde s-a și mutat, împreună cu Victoria, care are un masterat în arte plastice și e studentă la agronomie. 

Ferma lor produce roșii folosind numai soiuri vechi, tradiționale, iar de anul trecut și plante aromate (mentă, oregano, cimbru, rozmarin) și peste 15 de soiuri de ardei iuți, căpșuni și verdețuri în perioada de toamnă. Produsele fermei sunt livrate în diverse băcănii și, ocazional, în supermarketuri.

Florin și Victoria sunt doi „orășeni” mutați la țară, care au devenit fermieri din pasiune. Povestea lor a apărut și-n presă.

Ieri, Florin a anunțat că se gândește foarte serios să pună punct acestei afaceri, „pentru că nivelul de birocrație atinge cote insuportabile pentru o fermă mică. Nu ne permitem să plătim un contabil dedicat sau director de resurse umane, tot ce facem trebuie să facem singuri”.

El povestește: „Azi am avut un control de la ITM. Noi lucrăm cu zilieri (avem și 2 salariați) - completăm în fiecare zi registrul acela absurd, mergem cu copii în fiecare lună la ITM, semnate și ștampilate de zece ori pe fiecare pagină, plătim impozitele pentru banii lor.

Dar asta nu e de ajuns. Am aflat că trebuie:

- să le facem în scris informare zilnică asupra activităților și protecției muncii, pe care ei să o semneze

- să semneze în fiecare zi un document de lucru pentru predarea - primirea echipamentului de lucru

- să dea declarații (nu e clar cât de des) că n-au probleme de sănătate.

Eu nu știu cine gândește toate cerințelor astea (cel mai probabil cineva care n-a lucrat nici măcar un minut la câmp), însă ăsta e modul perfect de a omorî o afacere agricolă mică. În loc să ne batem capul cum să facem mai bun și mai ieftin, umblăm cu hârtii de colo - colo toată ziua. Amenda e de la 5.000 de lei în sus. Care e logica și rostul acestor documente? Pentru ce ne îngropăm unii pe alții în hârtii care nu înseamnă nimic?

Domnul Cioloș, ați fost comisar pe agricultură, știu că aveți o idee destul de bună ce trebuie făcut pentru a însănătoși demografic și economic satele românești. Credeți că asta e direcția corectă? Să ne faceți pe cei care riscăm să construim o fermă mică să ne luăm câmpii?

Cristi Ghinea, știi de problema mea cu registrul de zilieri de doi ani de zile, de ce nu faceți o rundă de debirocratizare și pe la Ministerul Muncii?

Mi se pare revoltător să pierdem vremea cu hârtii fără rost, mi se pare inacceptabil ca lună după lună să ni se ceară hârtii în plus. Mi se pare trist să penalizăm pe cei care lucrează cu zilieri pe acte, în timp ce luptăm împotriva muncii la negru.”

 Ministrul Muncii: „Până la urmă discutăm de viețile unor oameni”

După nouă ore de la postarea acestui apel, Dragoș Pîslaru, ministrul Muncii, a postat și el pe pagina lui Florin următorul comentariu: „am citit cu îngrijorare ce ai scris si am vorbit cu colegii de la Inspecția Muncii pentru a înțelege situația si din perspectiva lor. Maine voi avea mai multe informații si voi reveni. Vroiam sa iti spun doar ca ma preocupa situația si ca debirocratizarea a început serios la Ministerul Muncii, dar mai dureaza pana când putem simplifica toate procesele. Iar pe partea de control e cel mai complicat, întrucât avem la nivel național abateri grave de la normele de sănătate si securitate in munca. Pana la urma discutam de viețile unor oameni, pe care ajungem sa le valorizam doar când auzim de accidente de munca. Si atunci este prea tarziu. Dar asta nu înseamna ca nu putem simplifica si la partea de control. Mulțumesc pentru răbdare si înțelegere.”

Un comentariu similar, despre „siguranța și securitatea oamenilor” fusese postat însă, ceva mai devreme, de un alt cititor, căruia Florin i-a răspuns: „Tu realizezi despre ce vorbim? Despre niște oameni care dau cu sapa. Și crezi că e important să semneze în fiecare zi o hârtie, că li s-a spus că azi au de săpat și li s-a spus să nu-și dea cu sapa în picioare, că fac buba? Și altă hârtie, în care să declare că au luat în primire mănușile și sapa? Și încă una, în care să declare că sunt sănătoși (ce înseamnă asta, nimeni nu e sănătos complet)? România campioană la muncă la accidente mortale în agricultură? Serios, de unde ai luat asta?”

Dacian Cioloș, apostrofat de un bărbat la Cluj: De ce le permiteți ISLAMIȘTILOR sa vină în România? Să vă fie RUȘINE pentru ce le faceți românilor! Reacția premierului