Asociația Pro Consumatori (fostă Asociația pentru Protecția Consumatorilor din România - înființată în anul 1990, APC), organizație de utilitate publică, organizează joi, 06 septembrie 2018, de la ora 11, la conferința de presă cu tema "ANSVSA - groparul economiei de subzistență din mediul rural". Evenimentul va avea loc la Hotel Ferdinand, Constanța.

După două luni de molimă, datele statistice despre evoluția acestei epizootii, conform informațiilor oficiale furnizate de Ministerul Afacerilor Interne din data de 4 septembrie, ora 20, arată astfel:

- 11 județe afectate;

- 185 localități afectate;

- 817 focare de pestă porcină africană;

- 155.980 porci uciși preventiv;

- 9 societăți comerciale care se ocupau cu creșterea porcilor lichidate.

Pe parcursul conferinței, se va prezenta punctul de vedere al APC  cu privire la cei care au pierdut și cei care au avut de câștigat de pe urma epidemiei.

„Peste 50.000 de porci sănătoși din gospodăriile rurale au fost uciși cu încălcarea dispozițiilor legale europene și naționale, aplicabile pentru combaterea pestei porcine africane. APC solicită de urgență dizolvarea Centrului Național de Combaterea Bolilor si preluarea activităților de gestionare a epizootiei de pestă porcină de către o celulă de criză formată din experți pe domeniile veterinar, legislativ, economic și social, iar celula să se afle în coordonarea Consiliului Suprem de Apărare a Țării." , a spus Conf. Univ. Dr. Costel Stanciu, președinte APC