ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Țăranii nu vor mai avea dreptul să crească porci în gospodărie nici măcar pentru autoconsum dacă nu respectă anumite reguli de biosecuritate, în timp ce vânzarea porcilor va fi condiționată de înlăturarea animalelor din alte specii, precum bovine, ovine, caprine, potrivit unui proiect de ordin comun emis de ANSVSA și Ministerul Agriculturii.

Potrivit proiectului, care modifică normele sanitar-veterinare aprobate prin Ordinul ANSVSA16/2010, în exploatațiile de tip A, „nu sunt crescute porcine”.

Președintele Autorității Naționale Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), Robert Chioveanu, a negat, luni, informația anunțață de presa de specialitate potrivit căreia creșterea porcului în gospodăriile populației va fi interzisă, dar a subliniat că fermierii trebuie să respecte reguli minime de bioscuritate.

„Obiectul nostru legat de ordinul pe care l-am pus în dezbatere publică este de găsi cea mai bună soluție atât pentru fermieri, pentru gospodari, cât și pentru cei care cresc porci în fermele comerciale pentru a reduce la minim toate cheltuielile cu privire la virusul pestei porcine africane, care ne-a costat până acum peste 100 de milioane de euro, toate aceste despăgubiri, fără să mai vorbim de pagubele colaterale pentru industrie. Deci, nu vom interzice creșterea porcului în gospodării, numai că fermierii care vor crește porci în gospodărie vor avea niște reguli de biosecuritate”, a explicat Robert Chioveanu.

Totuși, președintele ANSVSA a omis să  menționeze că acest proiect de act normativ îl obligă pe țăran să înlăture animalele din alte specii, precum vaci, oi sau capre, dacă dorește să crească porci pentru comercializare.

„La articolul 8 alineatul (1), litera a) se modifică și va avea următorul cuprins: „a) medicul veterinar de liberă practică împuternicit, numai pentru exploatațiile nonprofesionale, exploatațiile comerciale de tip A, tabere de vară și stâne; pentru exploatațiile nonprofesionale cu suine, medicul veterinar de liberă practică împuternicit, atribuie codul alfanumeric unic și permanent generat de SNIIA, doar după ce medicul veterinar oficial a verificat și a constatat îndeplinirea condițiilor de biosecuritate stabilite de legislația sanitar - veterinară în vigoare; pentru exploatațiile comerciale de tip A de porcine, medicul veterinar de liberă practică editează datele exploatației în vederea transformării în exploatație comercială de tip A de suine, doar după obținerea autorizației sanitar - veterinare și după înstrăinarea animalelor din alte specii, precum bovine, ovine și caprine”, se menționează în proiectul de act normativ.

Ministerul Agriculturii a propus, anul trecut, o clasificare a exploatațiilor de creștere a porcilor potrivit căreia porcii crescuți în fermele de subzistență (exploatații cu cel mult 5 capete de porci) să fie destinați autoconsumului, fiind interzisă comercializarea acestora.

Surse din Ministerul Agriculturii au declarat, la momentul respectiv, în exclusivitate pentru ActiveNews, că măsura a fost luată ca urmare a unei recomandări făcute României de o misiune de audit CE.

Prin această măsură se dorește o clasificare strictă în sectorul de creștere a porcilor, astfel încât să fie cunoscută trasabilitatea animalelor și să se prevină răspândirea virusului pestei porcine.