ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Bisericile şi mănăstirile care beneficiau anual de subvenţii pe suprafaţă de la APIA, în valoare de mii de euro, nu vor mai avea acest drept din 2015, decât dacă au ca obiect principal de activitate agricultura, conform noilor reguli ale Comisiei Europene. Astfel, cel puţin 1 milion de euro ar putea să nu mai ajungă la mănăstirile şi bisericile care solicitau anual subvenţii agricole.

În anii precedenţi, bisericile şi mănăstirile din România au obţinut sume generoase că subvenţii agricole pentru suprafeţele de teren pe care le deţin. De exemplu, în 2014, un număr de 15 mănăstiri şi biserici au încasat peste 4 milioane de lei drept subvenţii pe sufrafaţă, conform datelor furnizate de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), la solicitarea StiriAgricole.ro.

Conform noii Politici Agricole Comune (PAC), lăcaşurile de cult care solicită de acum încolo subvenţii agricole trebuie să aibă ca obiect principal de activitate agricultura, conform codului CAEN. În lipsa acestui lucru, bisericile şi mănăstirile nu vor mai fi eligibile pentru completarea cererilor pentru subvenţii, potrivit reportervirtual.ro
 
„În prezent există câteva lăcaşuri de cult care au aplicat pentru Ajutoarele Naţionale Tranzitorii (ANT) şi nu pe ceea ce aplicaseră în trecut. Nu putem spune dacă aceste noi condiţii impuse de Comisia Europeană sunt bune sau rele, noi trebuie doar să le aplicăm.
 
Mănăstirile şi bisericile au dreptul să depună cereri pentru subvenţii, dar trebuie să respecte noile reguli impuse”, a declarat Mihai Dorneanu, directorul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Neamţ, citat de ziarulderoman.ro.
 
Reprezentanţii Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) nu pot refuza statutul de fermier activ, al cărui sens nu este încă definit legal, unităţilor bisericeşti care deţin în proprietate şi cultivă terenuri agricole, afirma Patriarhia Română în 2014.