ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Cooperativa Agricolă Grupul de Producători Sîngeorz Băi, din județul Bistrița Năsăud, este prima cooperativă din zona montană care a primit dreptul de utilizare a mențiunii de calitate facultative „produs montan” pentru șase produse făcute din lapte de vacă, a informat, marți, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR).

Potrivit sursei citate, cele șase produse sunt: „Cașcaval”, „Telemea”, „Smântână”, „Urdă”, „Caș din lapte de vacă” și „Brânză frământată de Sîngeorz Băi”. Rețetele acestor produse sunt vechi de sute de ani, se menționează în comunicat.

"Cooperativa și-a început activitatea de producție în data de 1 aprilie 2019, iar pe cea de vânzare, în data de 1 mai 2019. Activitatea cooperativei se bazează pe prelucrarea laptelui crud de vacă, pasteurizare, obținere smântână, caș și brânzeturi cu pasta opărită. Materia primă provine de la gospodăriile din localitate, capacitatea maximă fiind de 3.000 l lapte/zi”, se arată în comunicatul de presă.

MADR precizează că denumirea de "produs montan” este atribuită produselor destinate consumului uman, pentru realizarea cărora au fost folosite materii prime care provin din zone montane. Mai mult, prelucrarea produselor are loc tot în zone montane.

În prezent, sunt înregistrate 234 de produse montane, ce provin de la 55 de producători.